tisdag 28 juli 2015

LETTISK BIBEL TILL SALU


LETTISK BIBEL TILL SALU
Den första bibeln som trycktes på Lettiska i Riga på order av Kunglig majestät.
Anno: 1685
Utgångspris: 20 000 SEK

Kontakta Martin Ancons för mer info!
E-post: martin@envengi.com

Mer info på bloggen när bibeln är såld.


Googel
translation into English

LATVIAN BIBLE IS FOR SALE
The first Bible printed in Latvian in Riga on the orders of the royal majesty.
Anno: 1685
Output Price: 20 000 SEK

Contact Martin Ancons for more info!
E-mail: martin@envengi.com

More info on the blog when the Bible are sold.


Googel tulkojums latviešu valodā
LATVIJAS Bībele FOR SALE
Pirmais Bībeles iespiests Latvian Rīgā par pasūtījumu karaļa varenībai.
Anno: 1685
Izejas Cena: 20 000 SEK

Sazinieties Martin Ancons vairāk info!
E-pasts: martin@envengi.com

Vairāk informācijas par emuāru, kad Bībele ir pārdota.


måndag 27 juli 2015

Fransk fiskgratäng


Tillvägagångssätt och ingredienser 

Smörj in en ugnsform med olja eller smör. Lägg i djupfryst 400 gr Alaska Pollock.
Lägg 1 dl ströbröd i en skål, 1 tsk salladskrydda, 1 tsk citronpeppar, 1 tsk vitlökspulver och 2 msk torkad dill.
Sätt ugnen på 200 grader. Smält sedan 70 gr smör. Blanda i det smälta smöret, 1 msk stark senap och 1 dl vatten i skålen.
Lägg skålens innehåll över fisken och in i ugnen i ca 35 minuter på 200 grader.
Servera med koktpotatis, gröna ärtor och bröd.

 

måndag 20 juli 2015

Tallinn i Estland juli 2015

Jag fyller år 13 juli vilken var en av anledningarna till att sambon bokat denna resa till Estland. Senast vi var i Lettlands grannland Estland var 2010, så också hög tid för ett nytt besök. Vi reste med Tallinks färja M/S Victoria I. Bilden ovan som var plåtad ifrån hytten visar en liten stenö (Vätö säger mobilen) med en varningslampa på, kan dock enkelt förväxlas med en ubåt.

Tallink har en kort presentation om staden under kvällen på färjan. Man får då veta att Tallink äger och samarbetar med guidade turer av staden, hotell, taxi bilar, restauranger och mycket mer. Den i dagsläget spännande valutan euron nämndes som valuta i landet. Utöver estniska så är engelska och ryska gångbara språk. Om man är kryssningsresenär så har man ca 8 timmar på sig i land. I Estland bor det ca 1.3 miljoner invånare, därav ca 400-500 tusen i huvudstaden Tallinn.

Kartor och annan turistmaterial finns gratis att hämta i färjans informationsdisk. Även när man reser till Lettland / Riga med Tallink hålls en presentation och material finns i informationsdisken.
Husskyltarna är väl synliga!

I Tallinns hamn i anslutning till färjan finns en alkoholbutik för den som vill köpa billig sprit (Jodå, det blev en del inköp). En RIMI matbutik finns ca 300 meter ifrån hamnen. Vi köpte bra och billigt bröd, kvass, björksav samt Tallinn kakor ifrån företaget Marmiton.

Fortsätter man några hundra meter framåt längsmed sjön kommer man snart till innecentrumet Sadamarket. I den näst sista byggnaden på andra våningen brukar vi stanna till vid ett Café med lunchserveringen (Vet ej namnet) som har en mycket god soljanka soppa.

 Fortsätter man sen ytterligare några hundra meter så kommer man till några av Tallinks Hotell.
Nu precis framför nosen finner man denna byggnad som vi också alltid besöker när vi är i Tallinn. Fast det är först nu jag har forskat fram att det är Linnahall.


http://www.linnahall.ee/
Vad jag förstår av lästa artiklar så debatteras det i Tallinn om huruvida denna byggnad ska stå kvar eller ej. Linnahall var en konsert / sportevenemang som idag står låst som byggdes inför sommar-OS 1980 då Moskva var värd. Moskva hade ingen lämplig plats där att få arrangera seglingsevenemang, därför flyttades den uppgift till Tallinn.



Kanske inte så många andra turister som kommer upp hit, men träffar i regel på många estniska ungdomar här. Här uppe har man en bra utsikt!


Här nedan ligger Linda Line terminal http://www.lindaline.fi/en/.














Sen en lite längre promenad till järnvägsstationen och Balti Jaama Turg (Tågmarknaden). En bra marknad med grönsaker, bröd, kött, fisk, kläder fast vi kom ut med ett nytt lås till vår verktygslåda på odlingslotten. Låsförsäljaren kunde inte engelska, men en av kunderna hjälpte till med översättningen. Kunden ska sedan ha sagt till försäljaren att han rekommenderar honom att lära sig engelska.

Visa stånd hade fler kunder än andra, esterna har sina favoriter.

På väg till marknaden träffade vi på bekanta ifrån Sverige.

En annan marknad i Tallinn är Keskturg (Centralmarknaden).

Fortfarande innanför 
Jaama Turg! 


http://www.kadriorupark.ee/
Tallinna lillefestival / Tallinn Flower Festival / Blomsterfestivalen i Tallinn 22 maj – 28 augusti 2015.






 










Tallinns stadshus / Town hall / Tallinna Raekoda är en byggnad i Tallinns gamla stad.
Ett stenkast härifrån finns Tallinns Turistinformationscenter ( http://www.visittallinn.ee/ ) där du gratis kan hämta information och kartor.

Lite fler byggnader!



Lido i Tallinn http://www.lido.ee/.








HETK PÄRAST SUUDLUST
GRANITKEVAD 2007
SKULPTOR
TAUNO KANGRO


Skulpturen ligger i en park strax utanför gamla stans viru port. 




En Google translate av texten säger:


Ögonblicket efter kyss
GRANIT
VÅREN 2007
Skulptör
Tauno Kangro


I samma park denna stadsodling till höger !




Dags att återvända till Stockholm, men väl värt att återkomma!


torsdag 9 juli 2015

Trädgårdsmässan i Älvsjö 26-29 mars 2015


Några ord nu också om Trädgårdsmässan i Älvsjö som hölls 26-29 mars 2015.
Jag brukar varje år ta minst ett pass och så även detta år i Koloniträdgårdsförbundets monter. Jag tycker detta är lärorikt i mitt arbete för distriktet FSSK Föreningen Stor-Stockholms Koloniträdgårdar som ledamot. I år posterad på söndagen i 5 timmar vid potatisen. Egentligen är det en monterpresent som alla medlemmar i koloniträdgårdsförbundet kan hämta ut med hjälp utav en kupong som finns i medlemstidningen. Men alla vet att presenten är sättpotatis och om det inte är potatis då vill medlemmarna ha tillbaka potatisen som monterpresent till nästa år.


I år hade vi en tesalong i montern där örtteer från kolonin med lavendelskorpor serverades kostnadsfritt för besökarna. En fridfull oas i den i övrigt folkfulla och stressiga mässan. Tips på vad som kan göras mot skadedjur, information om miljödiplomering, hur man kan göra egna kropps- och hårprodukter och odlingsrådgivning var lite annat som pågick i montern. Dessutom informerade vi om våra föreningar och hur man blir kolonist.

När man själv jobbar på evenemang så är det svårt att ta så många bilder. Men fler bilder finns på FSSK: s hemsida här. Jag får ta och komplettera inlägget istället med en bild tagen 2011 på morgonen strax innan jag då skulle gå på mitt pass.

Dagen innan på lördagen var jag med på förbundsrådet tillsammans med ombud ifrån hela landet då vi i allra högsta grad diskuterade koloniträdgårdsverksamhetens framtid och utmaningar. Också förbundsrådet hölls i lokaler på Älvsjömässan.


Nordiska Trädgårdar hålls nästa gång 21-24 april 2016.
http://www.nordiskatradgardar.se/

Det är mycket folk här!