torsdag 5 januari 2017

Hälsomässan i Älvsjö 26 november - Allt För hälsan

Jag har aldrig varit på denna Hälsomässa tidigare (även om vi bor bara några km ifrån Stockholmsmässan är vi där bara fåtal gånger om året) och annonser talade om föredrag med en trovärdig Livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellénius verksam på Karolinska Institutet i Stockholm. Allt sammansalaget övervägde till att tillsammans med sambon besöka mässan lördagen den 26 november 2016.

Tveksamheten sitter i att det finns och har alltid funnits många kvacksalvare dvs. Kvacksalveri är en benämning på att utan erforderliga kunskaper ge verkningslösa eller farliga medicinska eller påstått medicinska behandlingar.  Ordet kvacksalvare kommer ursprungligen från tyskans quacksalber. Ordet har sannolikt sitt ursprung av orden quacken (att kvacka, prata) samt salva och innebär troligtvis en person, bluffmakare eller charlatan, som uttalar besvärjelser i samband med användandet av sina salvor. En alternativ tolkning är att beteckningen härrör från "Quecksalber", en person som använder insmörjningar med kvicksilversalvor för att bota sjukdomar.
Även om allt inte är medveten fusk så tycker jag att det finns alldeles för mycket råd, tips, dieter m.m. som inte är tillräckligt vetenskapligt bevisade eller tydliga. Tydliga med för vem och hur det fungerar/gäller. Ett hav av information som ena dagen säger ”Ät inte”, den andra ”Ät” och den tredje ”Vi skulle nog inte äta i alla fall” för att månaden därefter dö av svält. Eller kanske ungefär som Stockholms Stad som inte ser helheten och Stasbyggnadskontoret kanske säger ”Här ska vi bygga ett höghus” utan att kolla med Stadsdelsförvaltningen om det finns möjlighet till fler förskolor.
Jag söker och följer med andra ord trovärdig välbeprövad information. Även om man aldrig kan vara 100% säker så känns det mer givande och resultaten / verkningarna tydliga och bevisliga.

Vi var på plats 09:30 för att lyssna på Mai-Lis Hellénius första föreläsning för dagen. Föreläsningar som ville lägga extra vikt på att sitta är den nya rökningen.  Om man hårdrar det är varje timme som är stillasittande något som förkortar livet med 22 minuter. Information som rimmar bra med den jag fått redan på 80-talet från både idrottslärare som datalärare. Efter 30-45 minuter är det dags för en bensträckare. Mai-Lis nämnde också lösningar som promenadmöten, stå när man pratar i telefon eller ett höj- och sänkbart skrivbord för att kunna stå och arbeta.

Mai-Lis ville också slå ett extra slag för webbsidan http://www.sundkurs.se/  -  webbvägen till en sundare folkhälsa. Webbsidan är framtagen av professor Mai-Lis Hellénius i samarbete med andra experter vid Karolinska Institutet. I Sundkurs presenteras forskning och vardagliga råd på ett sätt som motiverar människor till en hälsosammare livsstil. Låter mycket seriöst och tänker även själv gå igenom sidan så fort tiden medger.

Ett annat tema för dagen av fler föreläsare bl.a. Fredrik Paulún var bröd. Vi äter och gillar knäckebröd väldigt mycket i Sverige och kan gott ta och äta mer. Grovt fullkornsbröd är också nyttigt men jag upplever det inte lika populärt i Sverige. Vitt och sötat bröd bör vi dock äta mindre av. Vetemjöl har snabba kolhydrater som gör att vi lätt får i oss för mycket kolhydrater per dag. Socker är nog ingen hemlighet/förvåning längre att vi ska äta mindre av. 



Jag tar mig friheten att spåra ur/lämna temat och berätta några ord om Kjell Enhager och ”Jag AB”. För att nå framgång bl.a. god hälsa kan det vara mycket bra att också förstå våra hjärnor. Kjell berättade bl.a. om sin fru som i första stund säger att hon ska sluta äta godis och choklad, strax därefter sätter sig i soffan och när en skål godis kommer passerande utan att tänka smakar i sig två-tre After Eight. Full med godis i mun kommer ett otydlig ”Det där skulle jag inte ha ätit/gjort”.  Förklaringen ligger i samma spår som till varför vi behöver se grönska och sova i mörker för att må bra. HALLÅ DET ÄR 2017 NU! (Vi är inte så förändrade som vi alla gånger tror)

Av besökarna var kvinnor en större del än män. Jag är förvånad över hur få bilder jag tog och att de jag tog vart dåliga. Lång dag tills mässan stängde men vi vart kvar till dess, tiden, upplevelserna och inköpen (Bl.a. bönchips ifrån Öland) rullade på bra. Läs mer om Hälsomässan på följande hemsida: http://www.alltforhalsan.se/.  Läs mer om Stockholmsmässan i Älvsjö: http://www.stockholmsmassan.se/

Det är aldrig försent att börja bry sig om sin hälsa, men börja så snart som möjligt. God hälsa består av många pusselbitar och inte bara ett nyårslöfte kopplat till ett gymkort som börjar efter julen och avslutas sista januari. Handlar inte enbart om gymmet i huvudtaget.
Inte förväxla negativ stress med positiv stress (Läs mer på vårdguiden 1177). Vi måste ingenting, utan väljer att göra för att uppnå något.
Sov ordentligt. Längre tids sömnbrist kommer leda till sämre hälsa. Sover du för lite äter du ofta mer m.m.
Vad vi behöver äta och dricka för att må bra är inget enkelt recept. Kanske det allra svåraste att kartlägga. Varierar stort inte bara ifrån person till person utan också vid olika väderförhållanden och påfrestningar. Varför har vi ekologiska och icke ekologiska varor, är inte det lite som att säga/sälja bra eller dåliga varor. Men hur står det då till med de ekologiska äggen (SVT - Giftlarm om ekoägg)….. Men när en innehållsförteckning ser ut som en kemilektion, lägg tillbaka varan.
Jag har redan nämnt Mai-Lis Hellénius och hennes önskan om att vi bör bli mindre stilla sittande, nyårslöftet/gymkortet men ok....viktigt med motion. Viktigt också med rätt motion, alltså inte den man lämnar in till styrelsen innan årsmötet. Nej, du förstår mycket väl att jag menar den i sängkammaren.
Utsätter du dig för rökning eller annan avgaser/gifter?
Har du tagit din medicin och varit hos doktorn som du ska?

Vad mår just du bra av?  Vad mår du dåligt av?
Hur vill du må och är det möjligt att uppnå?