måndag 11 november 2019

Lars Winnerbäck – Ett slags liv

I samarbete med Buzzador såg jag filmen på SF-Anytime söndagen den 3 november. 
SF-Anytime är en tjänst som gör att det idag är meningslöst att gå och hyra filmer i någon butik som man sen måste tillbaka till butiken med. En enkel och smidig tjänst. #SFanytimebuzz #SF #buzzador 

Lars Mattias Winnerbäck (Ursprungligen Nilsson, född 19 oktober 1975 i Stockholm, men växte upp i Linköping/Vidingsjö) är en svensk musiker, som skriver och framför musik på svenska. Han har blivit flerfaldigt belönad med utmärkelser för sin musik, bland annat har han vunnit sju Grammisar och fem Rockbjörnar.
Daugava är ett musikalbum av Lars Winnerbäck, inspelat på Irland, som släpptes den 26 september 2007. Albumet är namngivet efter floden Daugava som rinner genom Riga, en stad i Lettland som Lars Winnerbäck besökt under låtskrivarsessioner.

SF skriver om filmen: Lars Winnerbäck är en av Sveriges största artister sedan 15 år. Samtidigt är han en av dem som vi vet minst om. Nu firar Winnerbäck 20 år som artist, trots att han knappt hunnit fylla 40. Denna dokumentär tar oss närmare honom än någonsin, samtidigt som den sammanfattar en musikaliskt osannolik karriär. Men mest av allt ger den en inblick i en extremt komplex människa som med alla sina svagheter och karaktärsdrag speglar en hel generations känslor. Vid sidan av Lars Winnerbäck återfinns i filmen Rolf Lassgård, Per Gessle och Melissa Horn.


Lars har också samarbetat med Stefan Sundström som är välkänd, inte minst i Rågsved, som musiker men idag också känd för sina odlingskonster.

Stefan Sundström-Nog Fan Finns det Pengar-Stockholm Rågsved's Fritids Gård 090124


Lars Winnerbäck - Ett slags liv: Exklusivt klipp 3 (med Rolf Lassgård)



Går att ses på SF - Anytime!

Följ/Gilla gärna min Facebooksida för fler tips:
https://www.facebook.com/Connycdm

fredag 8 november 2019

Arbetsförmedlingen och Smartsons



Nu dags för lite vägledning. Precis hjälpt Smartsons med att utvärdera Arbetsförmedlingens tjänster: 
Tjänsterna kan hjälpa dig enligt arbetsförmedlingen att oavsett var du befinner dig i karriären, om du är osäker på vilken riktning du ska välja, vill veta mer om yrket du är intresserad av eller vill veta vilka tjänster som finns i ditt område.
  
"Intresseguiden" skapar inspiration men många parametrar saknas i inmatningen för att vägledningen ska vara allt för mycket att lita på.
"Hitta Yrken" ger information om yrken (Insikt i yrkets uppgifter, utbildningskrav och löner). Ganska bra!
"Platsbanken" ger många erbjudanden men har en allt för hög konkurrens. Lite styggt uttryckt = ett lotteri.

Vad tycker du om tjänsterna och skulle du rekommendera dem till en vän?
Bra info om yrken och skapar inspiration. Men fler arbetsgivare behöver komma tillbaka till AF och annonsera för att den arbetssökande ska ha en rimlig chans till tjänsterna. Arbetsgivare som annonserar här riskerar att bli nedrösta med svar de inte kan hantera.

Följ/gilla gärna min Facebooksida för mer tips:
https://www.facebook.com/connymorke/

måndag 12 augusti 2019

Unga Astrid

Jag hade i samarbete med #smartson #sfanytime möjligheten att se några filmer som jag förmodligen hade missat annars däribland “Unga Astrid”.
SF anytime har för mig ett intressant utbud av filmer, men det finns inte så många filmer som man först tror.


"Unga Astrid" om Astrid Lindgrens unga år är i och för sig en film som dottern Karin Nyman har riktat kritik mot. Hon menar att Astrid Lindgren skulle ha känt ovilja inför en sådan film. Att den perioden i hennes liv och relationen med Reinhold Blomberg, sonens födelse och fosterhemsvistelse var något privat som inte behövde sättas fokus på.
Finns alltid människor som har behov av att smutskasta andra och använda varje vinkel som finns till det. Personligen anser jag att vi inte har rätt att döma andra. Jag kan inte se annat än styrka i hur situationerna löstes. Man ser också en annan tid med andra normer och människor med tidig och stor mognad. Bara för att åren går och vi nu nått 2019, så är inte allt per automatik av bättre kvalité idag. Vi har att lära av dåtiden också för att förbättra och utvecklas.

SF Anytime!?


torsdag 18 juli 2019

Invigning av Rågsveds dansbana



Jag jobbade under EU-valet 2019 åt Valmyndigheten i lokaler hos Rågsveds Medborgarkontor som ligger strax intill och fick därmed möjligheten att se dansbanan byggas och växa fram.
Lördagen den 8 juni var det dags för invigningen som jag därmed inte kunde låta bli att besöka. Dansbanan ligger vid Rågsveds Bollplan strax intill Rågsveds Centrum och Rågsveds Medborgarkontor.

Invigningsceremonin genomfördes av idrottsborgarrådet Jonas Naddebo(C), fastighetsborgarrådet Dennis Wedin(M), ordförande i Enskede-Årsta-Vantörs Stadsdelsnämnd Gustav Johansson (M). Som förklarade att förslaget till dansbanan kommit från ett gäng unga dansande tjejer i Rågsved. Vidare att dansbanan innehåller ljudteknik där man själv kan spela upp musik från sin telefon via Bluetooth.

Hela området kring Rågsveds Bollplan är en lång resa av behov av upprustning. Något i det stora det funnits insikt hos de flesta partierna för. Men detta är Stockholms Stad, det har tagit herrans massa år att nå fram till dagens resultat.

Efter invigningen har kritik funnit från boende strax intill att ljudet har varit för högt. Något säkert kommer eller redan har rättats till. Rågsveds IF kommer att ha dansgrupper vid dansbanan framöver. Spontandansandet hoppas jag förstås får stor aktivitet här.

Nu segla iväg i lite av vad dans betyder för mig: Anthony quinn: zorba the greek


Observera nu i nästa film orden i slutat: Zorbas musik och dans är livets musik. 



Dansa nu vidare!


onsdag 10 juli 2019

Mall of Scandinavia – Köpcenter av Skandinavien



Äntligen hade jag vägarna förbi köpcentret https://www.mallofscandinavia.se/ i Solna. Buss 744 från Bäverdammsgränd till Huddinge C, byte och sen pendeln till Solna där köpcentret ligger precis utanför pendeln (Först SEBs byggnad och där intill köpcentrumet) tog ganska exakt med byte 50 minuter. 

Man kunde ha givit köpcentret ett mer begripligt svenskt namn, men ungefär där tar kritiken slut.
Jag tycker mig se att man tagit inspiration ifrån flera olika centrum och platser när man byggt. Känner igen T-centralens hål i golvet som möjliggör att kunna titta ner till våningen under. Globen och Farsta centrum finns också känslor från.

Mycket stort utbud i olika prisklasser. En biograf finns. Stora breda korridorer som nästan omöjliggör trängsel, bortsett möjligen ifrån inne i butikerna. Många stolar och soffor längsmed korridorerna som möjliggör vila. Rena kostnadsfria toaletter. Om man går igenom köpcentrumet så kommer man fram till Friends Arena.

Jag har nu varit lite snål med bilder eftersom jag har en ny mobil jag inte riktigt än fullt ut behärskar och hade ingen annan kamera med mig. Dess till lyckats ta ett antal bilder jag inte får publicera eftersom människor finns med på bilderna som inte är tillfrågade.

Jag kan tänka mig att åka hit igen när jag söker något extra som inte finns i min närhet. Kanske framförallt då man söker presenter. Fast den här gången var jag först och främst här i ett arbete gällande att utvärdera en produkt.

Vi ska förstås handla förståndigt!


onsdag 19 juni 2019

PostNord och 75 sek

Först kom en faktura ifrån PostNord på 75 sek för deklarationsavgift för ett brev/packet som jag inte vet vem den kom ifrån eller vad det innehöll. Ok, jag köpte grisen i säcken och betalade.

Inget händer, inget händer, inget händer och plötsligt dyker en avi upp med info om att jag kan gå och hämta ut ett brev på Rågsveds Tobak med exakt samma försändelse-id som för brevet jag betalt för.
Jag vandrar ner nästan omgående till Rågsveds Tobak som är ett toppen ställa att hämta ut post på, som jag tvivlar starkt har något med att göra att brevet inte alls fanns där att hämta ut. Allt den personalen kunde göra var att rekommendera mig att kontakta PostNord.

Ok jag kontaktar PostNord och får först svaret efter noggrann förklaring:
"Försändelsen är avsänd från ombudet.
I detta fall behöver jag hänvisa dig till avsändare för reklamation då det
är avsändare som har åtaganden gentemot dig men också bestämt
leveransvillkoren i samband med köpet.
"

Vem är avsändare och vilken vara har jag köpt ???
Frågor som besvaras i nästa brev med att personalen kan se att brevet kommer / ska tillbaka till Oslo.

I min värld ser det nu ut som att jag har fått betala 75 sek för ett brev som jag sedan inte fått någon möjlighet till att hämta ut. MEN, jag jobbar åt ett företag med uppdraget att kontrollera om post/brev kommer fram. Det är mycket troligt att denna försändelse kommer därifrån. Har också fått felanmäla försändelser nyligen som inte kommit fram.

Så, under omständigheterna ändå ganska bra valuta för dessa 75 sek.

Känner att JAG inte behöver gå vidare i detta ärende..... 😄

söndag 14 april 2019

Vanliga frågor på anställningsintervjun

Tänk igenom frågorna innan intervjun men försök att låta naturlig när du svarar. Var inte för långrandig utan svara kort och ärligt (Du får leva med svaren om du får jobbet) samt lämna utrymme för följdfrågor. Tänk på ditt kroppsspråk och vad du gör med dina händer och pennor samt stäng av mobiltelefoner.
Som intervjuare behöver du istället noga fundera på vilka egenskaper och kunskaper som verkligen är viktiga för tjänsten. Se till att få svar på vad som är viktigt. Spill inte din och den sökandes tid med att ställa frågor bara för att dra ut på intervjun. När frågorna är ställda och besvarade är ni färdiga. Ska ni göra en platsannons börjar arbetet redan då ni skriver annonsen. Tyvärr är allt för många platsannonser rent ut sagt urusla. Istället för att fokusera på vad som verkligen söks så försöker man marknadsföra företaget och sväva i det blå med vad man söker. Se gärna Arbetsförmedlingens inlägg om detta.

Den som söker jobbet är stressad/spänd för att svara på frågorna och att få jobbet.
Den som intervjuar är stressad/spänd för att anställa rätt person, vilket skulle kunna bli mycket kostsamt och besvärligt för företaget/organisationen. Företaget / organisationen vill också att alla lämnar med en positiv syn på företaget / organisationen (Man vill inte göra bort sig / skapa badwill).

Har du fått eller ställt en fråga på en arbetsintervju som inte är med i listan så skriv gärna frågan i kommentarsfältet så ska jag lägga till i listan.

Gilla / följ min Facebooksida för mer tips: https://www.facebook.com/connymorke/

  1. Berätta lite om dig själv.
    Frågan är ganska vanlig men kan vara ställd spontant för att lätta på stämningen. Frågan kan vara ganska knepig och besvärlig att svara på. Det handlar egentligen om att svar på vad du kan göra utöver den tjänst du intervjuas för. Företaget kanske har friskvård för sina anställda varje torsdag och du är duktig på att spela pingis. Företagets huvudkontor kanske ligger i Visby och du reser ofta till Visby där din svärmor bor. Tänk på att det du berättar om dig själv bör vara relevant för arbetsplatsen. Försök att berätta något som inte redan går att läsa i ditt CV.
  2. Kan du beskriva ditt CV ?
    Har dom läst ditt CV? Bra fråga, men ställ den inte!
    Berätta vilka kunskaper du har som gör dig rätt till tjänsten. Passa gärna på att beskriva kunskaper som är viktiga lite utöver vad som står i ditt CV. Visa dina kunskaper.
  3. Varför har du sökt detta jobb? Varför vill du jobba åt företaget? Vad vet du om oss/företaget? Varför tror du att det här jobbet passar dig? Vad vill du ha ut av ett jobb? Vad motivera dig?
    Hur i attans kommer det sig att någon vill ha den här tjänsten eller jobba åt det här företaget ?Ja, vi får hoppas du gillar yrket du söker jobb inom. Förhoppningsvis har du också studerat företaget och tror dig kunna jobba åt dom. Diskutera yrket och företaget. Kanske finns något unikt med just denna arbetsplats eller tjänst ?
  4. Var ser du dig själv om fem år?
    Frågorna i punkt 3 fortsätter med att se hur engagerad du är. Du kanske tror dig kunna utvecklas på något sätt. Även om du måste titta på dig själv så kan företagets planer för de kommande fem åren spela en roll.
  5. Vad har varit dina största yrkesmässiga prestationer så här långt.
    Vad har du varit med om som du är extra nöjd med.
  6. Vilka är dina Styrkor
    Vad är dina erfarenheter och färdigheter t.ex. samarbetsvillig, snabblärd och noggrann.
  7. Vilka är dina svagheter?
    Nämn helst inget som är viktigt för jobbet. Säg gärna något som kan vändas till något positivt t.ex. jag är för snäll för mitt eget bästa eller jag kan inte lämna ett arbete halvgjort.
  8. Hur tillförlitlig är du? Hur hanterar du stress? Hur bra är du på att prioritera?
    Tidsfrister, uppfinnerik, tidspress.På vilket sätt är denna arbetsplats stressig?
    Har du relevanta sjukdomar, säg det. Även om man kan hantera stressiga
    situationer väl så bör man ändå jobba/planera för att undvika situationen.
  9. Vad tycker du om dina tidigare chefer? Hur ska en ledare vara?
    Ja, kommer du att passa in eller hur skulle du själv fungera som ledare.
  10. Hur skulle dina arbetskollegor beskriva dig? Hur kommer du överens med dina arbetskollegor?
    Du har säkert hört dina kollegor beskriva dig, använd det positiva.
  11. När kan du börja jobba? Vad är dina lönekrav?
    Relevanta frågor som du bör vara redo att svara på.
  12. Har du några frågor till mig/oss?
    En bra och artig fråga att ställa av arbetsgivaren. Passa på och ställ din kvarstående frågor (Minst en fråga) !

Övrigt

Har du fått eller givit någon annan fråga på en 
anställningsintervju så skriv i kommentarsfältet!

fredag 22 februari 2019

Bazaren 2019 - Världens bästa Arbetsförmedling

Fredag 22 februari strax före 11:00 rör ja mig mellan T-centralen upp emot Centralstationen, går några steg åt höger för att ta rulltrappan upp emot Klarabergsviadukten.  Men istället för att gå ut på Klarabergsviadukten fortsätter jag rakt fram i korridoren. En del av T-centralen som byggts om
sen jag tagit denna sväng senast. Förr en stor restaurang/café som jag gick till på sena kvällar/helger när allt annat var stängt. Idag fler mindre butiker och en liten vänthall/rum för passagerare, men tror det mestadels var hemlösa där. När korridoren tar slut kommer en svängdörr och väl passerat där står Stockholm Waterfront Congress Centre (www.stockholmwaterfront.com) framför mig.

Promenaden från T-centralen linje 19 ifrån Hagsätra tog längre tid än normalt. Inte för att det var mer folk än vanligt utan för att många av dom befann sig i en rekreationsstadium.  Folk tittade och studerade på allt ifrån kaklet, golvet, skyltar och varandra. All tid i världen verkade finnas idag då Arbetsförmedlingens "Bazaren 2019"  (www.bazar.nu) hålls på Stockholm Waterfront Congress Centre. Bazaren har jag rapporterat om även tidigare år (se mitt inlägg Bazaren 2018). Men då har den hållits på Kulturhuset.  Stockholm Waterfront Congress Centre är en betydligt mycket bättre lämpad lokal för evenemanget. Inga köer, framkomligt och välkomnande.

Tog mig friheten att vända tidningarna åt rätt håll.
Eller kanske ändå inte välkomnande. Det första man möts av är en tidning som handlar om Bazaren som ligger vänd åt fel sida. Signalerar att detta är inte för dig utan för dom på andra sidan (I och för sig en vägg där). Jag tog mig friheten att vända på tidningarna och märker då att det på första sidan står “Välkommen! Dobro dosao! Bienvenido! Wilkommen! Karibu! Welcome! m.m. språk”.  Tack!
Tidningen är långt ifrån den enda information du kan få här. Men gör som jag och titta innan då åker vilka utställare som finns där och förberedd dina frågor. Ny Bazar kanske nästa år.

Tills dess kanske ni kan titta på “Sveriges bästa arbetsförmedling”:
Var ett tag sen programmet / serien sändes så kan bli lite svårt att hitta sändningarna nu.
En till stor del ganska deprimerande dokumentär. Men var givande på det sätt att man fick se både ifrån den arbetssökanden och AF: s anställdas sida. Men, ja, ganska deprimerande på båda sidorna. En lärdom kan vara att arbetsgivare ibland behöver lite hjälp med att ta steget att anställa och
hitta rätt person. Kanske också med att hitta inspiration till att utvecklas. Flera aktörer i samhället som kan tänka på detta och bidra. Inte nödvändigtvis AF: s största uppgift.

Idag har vi fått en kraftigt bantad Arbetsförmedling. 30 januari varslades var tredje anställd, totalt 4500 personer ifrån Arbetsförmedlingen. Budgeten för 2019 har minskat både för Arbetsförmedlingens organisation och för programinsatser för arbetssökande. I de politiska uppgörelsen mellan S, MP, C och L  ligger att AF inom två år ska reformeras och privata företag ta över matchning av de arbetssökande. AF kommer nu att ha färre fysiska möten och kontor. Utvecklingen av de digitala arbetsförmedlingstjänsterna fortsätter. AF skriver 8 februari att det är svårt att ge alla svar om neddragningarna. Arbetet med budgetplaneringen är just nu i full gång. Låter för mig som att mycket fortfarande är oklart och stiltje. Folk/ärenden kan hamna mellan stolarna. Trycket på kommunerna lär öka.

Tillägg 2019-03-11:  Arbetsförmedlingen (AF) meddelade 4 mars att 130 av deras 242 lokalkontor planeras att läggas ned. Satsningar kommer att göras på distanstjänster.

Följa min Facebooksida för mer och fler rapporter:
https://www.facebook.com/connymorke/

Snipp, snapp, snut - så var den sagan slut!

måndag 11 februari 2019

Radiotjänst – TV-licens – Tv-Avgift

Följ gärna min Facebooksida för mer tips: https://www.facebook.com/connymorke/

Kommer ni ihåg alla de ministrar som med åren fått avgå för att de inte betalat sin Tv-licens?
Förstås inte bara ministrar som valt att skippa betalningen.
Många som också valt att göra sig av med sin TV-apparat, för att så slippa betala TV-licens. Men tittat på TV-sändningar igenom sin dator eller dylikt. TV- licensen byggde på att det fanns en TV-apparat i hushållet.

Många enkla lösningar för att inte ta i frågan, men ändå slippa betalningen. I och med den nya TV-avgiften kommer alla dessa personer nu också få betala. Tv-avgiften får alla betala efter förmåga/inkomst.
Så inga fler enkla lösningar. Vill man nu inte betala någon avgift för Public Service, påverka avgiften eller skapa andra förändringar så måste man nu hantera frågan som vilken annan genom fakta, förslag och opinionsarbete. Se ett exempel som poppat upp nyligen: Namninsamling: RIV UPP skattefinansieringen av Public Service

Debatt, konstruktiv kritik och förslag är bra för demokratin, framtidsarbetet och utvecklingen!


tisdag 29 januari 2019

Seminarium om Skötseln av Rågsveds Naturreservat

Ja, nu har stora delar av Rågsveds friområde blivit Rågsveds Naturreservat.

Nu blir det mer skötsel och “upprustning”. Området märks med nya tavlor, markeringsstolpar, saneras delvis, får betesdjur samt informeras ut av staden till besökare som naturreservat.
Även vissa insatser för sjön Magelungen kommer att göras.
Insatser för att försvåra bilkörning (Naturliga hinder av olika slag kommer att anordnas) och bosättningar kommer att göras.

En underbar utveckling som kommer att få fler att besöka området och därmed putta på för en än bättre framtid. En framtid med utökade gränser och mer sanerad mark (I dagsläget planeras t.ex. bara 50% av upplagsområdet att saneras).

Utbildning / vandringar av olika slag görs redan idag av Kräpplagruppen men kommer nu även fler och andra grupper som gynnar både utbildning och gemenskap.

Skriv gärna en kommentar i kommentarsfältet om du är intresserad av dessa vandringar/utbildningar eller kanske vill ta ditt företag/organisation på besök så återkommer vi med tips.
 


Röda Korset Vantörkretsen

Här lite tips på aktiviteter hos Röda Korset i Hagsätra.
Jag har varit årsmötesordförande hos dom ett par gånger.