onsdag 31 mars 2021

Flyktingläger för balter i Rågsved

 



Strax bakom Snösätragränd i Rågsved/Snösätra finns den här skylten.



Texten lyder...
 
Flyktingläger för balter
Här i södra Rågsved fanns ett baltiskt flyktingläger i slutet av andra världskriget. Hit kom människor som flytt Sovjets invasion av Baltikum 1944.
 
Flykt till Sverige
Baltikum invaderades av den sovjetiska armen i september 1944, efter att den tyska armén dragit sig tillbaka. Hundratusentals balter flydde västerut och många hamnade i Sverige. De hade tagit sig över Östersjön i små fiskebåtar eller överlastade skutor.
Det var bönder och fiskare, men också många ledande intellektuella som tog sig till Sverige
 
Läger ute i våtmarken
Flyktingarna placerades i över hundra läger runt om i Sverige, och ett fanns här i södra Rågsved. Baracker ställdes upp på pålar ute på våtmarken och myndigheterna försåg flyktingarna med mat och kläder. Så småningom fick de tillstånd att delta i skolundervisning och att börja arbeta.
 
Sovjetiska påtryckningar

Sovjets vice utrikesminister lät förstå att alla baltiska flyktingar, som ju var “sovjetmedborgare”, omgående borde sändas tillbaka. Men den officiella svenska ståndpunkten blev att ingen flykting skulle tvingas att återvända mot sin vilja. Under tryck från Sovjetunionen skickade Sverige ändå tillbaka cirka 150 så kallade militärflyktingar. De tvångsavvisades av myndigheterna efter beslut av regeringen. Den så kallade baltutlämningen har vållat en stor debatt i Sverige.

Vet du något mer om detta flyktingläger ?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar