onsdag 17 augusti 2011

Lettiska varor och matrecept

Centralmarknaden i Riga
Bilden är från "Rigas starptautiska autoosta" / "Rigas internationella busstation". Du kan se en skymt av en spårvagn som inkommer till stationen Centralmarknaden / ”Centraltirgus”. Inomhusmarknaden består av fyra byggnader/hallar som man kan gå igenom inifrån, som jag närmast kan beskriva som en 4-5 gånger så stor Hötorgshallen / Östermalmshallen i Stockholm
Länkar Forumtråd: Lettiskt ekologiskt rågbröd!
Lettiska vitlöksskorpor - Bilder och info om saltade och smaksatta skorpor. Om tårtor - Info om lettiska tårtor.  www.konsumenteuropa.se  / Konsumentverket i Lettland /MFA: Latvian food specialities 


Sasliki fotat i Engure 2004

O
mtyckta / välkända varor: Bärnsten (Suvenirer, tavlor, smycken m.m.), rågbröd, kvass (svagdricka), Biezpiens (En ost närmast besläktad med keso. Äts som den är med gräddfil samt används till olika efterrätter, pannkakor m.m.), choklad och konfektyr (
Zefir) från företaget Laima, käppar från Turaida Slott / Sigulda, fiskefabriken UNDA och Rigas Balsam. Kaffet på serveringarna uppfattas av flera som starkt och gott. Maträtter: Fläsk eller kyckling carbonade (schnitzel), Sasliki (Grillspett med fläsk-, lamm- eller kycklingkött). Det finns inget ”Systembolag” i Lettland, så alkoholhaltiga drycker kan köpas i matbutikerna.
Läs gärna mer om soljanka här.


Svensk mat i Lettland
Om man vill ha tag på svensk mat i Lettland så bör man ta sig en titt på https://www.rimi.lv/ och http://www.prisma.lv/ .

Lettiska namn på varor


Lettiska matrecept
Maträtter som är vanliga i Lettland.
Det viktiga med dessa recept är att du med de varor som finns i Sverige ska kunna laga rätterna.

Chokladkorv / Salda desa Portioner: 6
Ingredienser
400g Marie kex eller liknande, 150g smör, 2 ägg, 7 tsk kakao
2,5 dl socker, 300g marmeladgodis t ex Turkiska delikatesser, geléhallon eller som jag hittat slovenska marmeladgodis från ett företag som heter Droga
Tillvägagångssätt
Smula kexen i ca 1 cm stora bitar i en skål. Vispa ägg och socker i en annan skål. Värm sedan ägg och socker smeten på låg värme, tillsätt smöret. När smöret har smält tillsätt kakao och vispa ihop smeten till en chokladsås. Häll chokladsåsen över kexen och rör ihop ordentligt. Hacka sedan marmeladgodiset i små bitar och rör in i degen. Forma degen till en korv / limpa, rulla in den i aluminiumfolie och kyl den i kylskåpet i några timmar. Servera chokladkorven i skivor.



Gråärter/ Pelekie zirni / foderärt är mycket omtyckta i Lettland, bland annat som julmat. Det förekommer att man äter gråärter utan fläsk, som snacks. Men vanligast är med fläsk och lök. Man kan idag i Lettland hitta konserver med kokta gråärter och fläsk.
Växten blir upp till 2 meter hög.


Havrekakor / Auzu parslu cepumi
Ingredienser
400g havregryn, 220g socker, 2 ägg, 200g mjöl, 300g smör
Tillvägagångssätt
Bryn havregrynet på en stekpanna tills det har fått gyllenbrun färg. När havregrynet har svalnat något blandar man ihop det med sockret, äggen, mjölet och smöret till en massa. Sedan med hjälp av en tesked så lägger du upp klickar av degen på en plåt. Grädda i ugnen i 175 grader i ca 15 min.


Inlagd pumpa / Marinets kirbis
Ingredienser
800g pumpa, 1 l vatten, 500g socker, 5-8st kryddpeppar, 15st kryddnejlikor, 2 st kanelstänger, 1.5 dl ättikssprit
Tillvägagångssätt
Tvätta skala och kärna ur pumpan. Hacka 800g pumpa i ca 2-3cm2 stora bitar. Värm vatten med alla kryddor och koka det i 5 minuter. Tillsätt sedan pumpabitarna och koka tills de blir genomskinliga. Ta upp pumpurna med en slev och lägg de i en ren ca 1 liters burk (skölj burken och locket försiktigt med kokande vatten). Sila bort kryddorna så gott som det går från marinaden som nu är kvar. Vätskan som nu är kvar tar du och kokar upp igen. Häll sedan den varma vätskan i burken tills burken är full. Stäng burken väl.
Inlagd pumpa äter man oftast till kött.

Inlagda rödbetor / Marinetas bietes
Ingredienser
1 kg rödbetor, 1 l vatten, 100-150 g socker, 10 g salt, 4-6 kryddnejlikor, 8 kryddpeppar, 2 kanelstänger, 2 lagerblad, 1 tsk kummin, 7 msk ättika
Tillvägagångssätt
Koka rödbetorna i 1 timma. Häll sedan av vattnet, lägg tillbaka rödbetorna i kastrullen och häll på kallt vatten. Låt svalna av så blir det lättare att skala dem sedan. När rödbetorna är skalade, riv dem i strimmlor på ett rivjärn. Förberedd marinaden. Häll vattnet och kryddorna förutom kummin och ättikan i en kastrull och koka det i 5-10 minuter. Sila sedan bort kryddorna och tillsätt ättikan. Fyll de rivna rödbetorna i väl diskade burkar. Strö över kummin och häll på den varma marinaden. Förslut burkarna.

Kalla soppan / Auksta zupa Portioner: 5
Ingredienser
1/2 liter vatten, 1 liter kefir, c:a 350 g inlagda rödbetor med vätskan, 1 kokt rödbeta, 4 hårdkokta ägg, 200 g falukorv, 1 färsk gurka (medelstor), 5 rädisor, 1 msk ättika, salt, dill + persilja
Tillvägagångssätt
Hacka ner allting i små tärningar. Lägg det i ett stor skål/ kastrull. Tillsätt en 1/2 liter kallt vatten och kefiren. Vätskan från inlagda rödbetorna ska följa med i soppan. Smaksätt soppanmed 1 msk ättika och lite salt. Rör om väl. Sätt in i kylen i c:a 2 timmar. Soppan serveras sedan kall med persilja och dill. 

Kantarellstuvning / Gailenu merce  4 Portioner
Ingredienser
250 - 300 Gram Kantareller, 3 dl Grädde, Salt + peppar
Tillvägagångssätt
Stek svampen tills vätskan nästan gått ur svampen lägg då till smör/fett och stek vidare tills svampen fått färg. Lägg till grädden och puttra vidare tills det hela har kokat in en aning. Används vanligast till kötträtter.


Klenäter / Zagarini ca 50 klenäter
Ingredienser
5 st ägggulor, 1/2dl strösocker, 50g smör eller margarin, 2 ½ dl vetemjöl, några droppar koncentrerad citronjuice, olja, vanillinsocker
Tillvägagångssätt
Vispa ihop äggulor och socker. Blanda ner smält smör, vetemjöl och citronjuice. Knåda ihop allt till en deg. Kavla ut degen tunt och skär ut ca 3 cm breda och 8 cm långa remsor. Skär sedan en ca 4 cm lång skåra / linje i mitten av degremsan. Dra sedan den ena snibben / kanten genom skåran. Koka upp oljan i en kastrull och lägg ner några klenäter åt gången. Låt koka tills klenäterna blivit gyllenbruna. Lägg dem färdiga klenäterna på en tallrik och strö över vanillinsocker.
Det är ett bakverk som används flitigt i både Sverige och Lettland!!



Krabbstickssallad portioner: 4
Ingredienser
3 dl kokt ris, 200 gr majs, 240 gr Krabbsticks, 1 liten paprika, ½ liten färsk gurka, 2 dl Gräddfil eller matlagningsyoghurt och 3 msk majonnäs.

Tillvägagångssätt
Hacka ner (Krabbsticks, paprika och gurka) i små tärningar. Lägg det i en stor skål/ kastrull. Blanda i riset, majs, matlagningsyoghurt samt majonnäs. Salta och peppra samt rör om.




Lettisk potatissallad / Rasols Portioner: 7
Ingredienser
900g kokt potatis, 420g korv (t ex falukorv), 6 st hårdkokta ägg, 400g inlagd gurka (ättiksgurka), 1 medelstor lök, 300g gröna ärtor, 5 dl gräddfil, 200g majonäs, svartpeppar, salt
Tillvägagångssätt
Hacka potatisen, korven, de hårdkokta äggen, löken och gurkan i små bitar. Blanda ihop allt detta i en stor skål. Tillsätt de gröna ärtornaoch krydda salladen med salt och svartpeppar. Häll i gräddfilen och majonäsen i salladen och blanda den ordentligt. Servera!
Detta är en vanlig lettisk potatissllad. Salladen äts ibland i Lettland så som den är som en förrätt eller mellanmål. Salladen äts också till middagen som potatissallad till kött. Man gör potatissalladen i Lettland lite också efter egen smak. Ingridienserna kan variera.

Rödbetssoppa / Biesu zupa Portioner: 4
Ingredienser
1,2 liter buljong (Vatten + buljongtärningar), 400 gr Färska rödbetor, 250 gr vitkål, 300 gr Fläskkarré, 2 st Gula lökar, 2 st morötter, 2 msk smör, 2 msk Ättikssprit eller vinäger
1 msk honung, Salt, svartpeppar
Tillvägagångssätt
Den välkända ryska soppan äts också flitigt i Lettland.
Som alltid finns det ofta lika många recept som det finns kockar.
Koka rödbetorna i 1 timme. Hacka köttet i små bitar och bryn köttet på en stekpanna. Skala sedan rödbetorna, löken och morötterna. Strimla vitkålen, rödbetorna och morötterna i strimlor. Hacka löken i bitar. Fräs smör i en stor gryta och tillsätt grönsakerna och låt de fräsa utan att de får färg. Tillsätt buljongtärningarna och vattnet samt köttet. Låt sjuda på låg värme tills allt har blivit mjukt. Smaksätt soppan med vinäger, honung, salt och peppar.
Servera soppan med gräddfil eller crème fraiche.

Små lettiska piroger / Piradzini Portioner: 5
Ingredienser
200 g smör, 2 dl mjölk, 50 g ( 1pkt) jäst, 9 dl mjöl
1 dl socker, salt, svartpeppar, 500 g späck (tärnad bacon), 1 stor lök, 2 ägg
Tillvägagångssätt
Blanda sockret med jästen tills jästen har smällt. Smält smöret i en kastrull. Blanda sedan mjölken i smöret och låt svalna av till ljummen temperatur. Häll sedan mjölken och smöret i jäst och socker blandningen. Tillsätt mjölet. Knåda ihop smeten till en deg. Låt sedan degen jäsa 30-60 min. Ta späck eller bacon och kär den i små tärningar eller köp färdigt tärnad bacon. Hacka löken fint och blanda i köttet. Salta, peppar och krydda köttet väl. Kavla ut degen till ca 5 mm tjocklek. Ta ett glas och tryck ut ringar. Tag sedan ca 1 tsk av köttmassan och lägg den på degringarna. Stäng sedan igen till en form av en halvmåne. Smörja in plåten, lägg pirogerna på plåten, pensla pirogerna med ägg och grädda i ugnen på ca 200 grader tills de har blivit gyllenbruna.

Stuvad surkål/Sauteti kaposti Portioner: 4
Ingredienser
900 g surkål, 1fp bacon (140g), 1 dl mörk sirap
Surkål kan i Sverige för vissa människor vara en aning okänt men finns ändå i de flesta matbutikerna.
Tillvägagångssätt
Börja med att steka surkålen i en gryta eller i en större stekpanna med lock. Skär baconet i små bitar. Låt stekas tillsammans med kålen. Tillsätt sirapen och rör om väl. Stuva nu med lock på. Rätten är klar när allt är inkokt och baconets fett har smällt. Tillagningen tar totalt ca 50 minuter.


Torkad fruktkompott / Zavetu auglu kompots 6 portioner
Ingredienser: 2 l vatten, 400 g torkad frukt (t ex russin, aprikos, päron, äpple, katrinplommon), 1 dl socker, 1/2 dl potatismjöl
Tillvägagångssätt
Blanda vattnet och de torkade frukterna i en kastrull och koka upp det. Tillsätt socker och koka tills frukterna har blivit mjuka. Blanda potatismjölet i en kopp tillsammans med en liten mängd kallt vatten. Ta av kastrullen från plattan och vispa ner potatismjölsblandningen. Låt sedan koka i ca 5 minuter. Serveras med grädde.

Ängssyrasoppa / Skabenu zupa Portioner: 4
Ingredienser
150g fläsk kött (bog), 1 liten lök, 1 morrot, 1l köttbuljong (vatten + buljongtärningar), 2 potatisar, 150g ängssyra (blad utan skaft), salt, 4 ägg
Tillvägagångssätt
Börja med att bryna köttet i en stekpanna. Hacka löken och riv morroten som du bryner sedan i en kastrull. Tillsätt sedan buljongen/ vattnet ochdet stekta köttet. Hacka potatisarna i små tärningar. När soppan börjar koka tillsätter du potatis tärningarna. Låt soppan koka tills potatisen har blivit mjuka. Tillslut tillsätter man hackad ängssyra och salt. Låt detta koka i ca 10 minuter tills ängsyran har börjat få en spenatliknande färg och konsistens. Servera soppan med gräddfil och hackad kokt ägg ca 1 ägg per portion. Ängssyra finns att köpa inlagt/konserverat i Lettland på burk, men färsk eller fryst är bättre.

5 kommentarer:

  1. De lettiska pirogerna var jättegoda! Åt dem på Öppen trädgård i Snösätra.

    SvaraRadera
  2. Trevlig blogg! Du har inget recept på gråärtor med fläsk?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det förekommer att man äter gråärter utan fläsk, som snacks. Men vanligast är med fläsk och lök. Man kan idag i Lettland hitta konserver med kokta gråäter och fläsk.

      Radera
  3. ska det vara 1 dl salt och svartpeppar på pirogerna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Salt o peppar efter egen smak.

      Radera