fredag 12 augusti 2011

Medeltidsveckan på Gotland 7 - 14 aug 2011

Ca klockan 04:00 på söndagen 7 augusti fick man ge sig iväg ner till Nynäshamn för att ta färjan tilll Visby. Jag lovar, det var inte i husvagnen jag sen bodde i under Medeltidsveckan www.medeltidsveckan.se utan strax intill på lägenhetshotellet vid Volontärgatan. Senare på söndagkvällen blev det till att hyra bil och ge sig ut till Roma Teatern www.romateatern.se för att se på en mycket bra konsert med Tommy Körberg.Gotländsk saffranspannkaka

Butiken Kränku Te & Kaffe AB (S:t Hansplan 4) www.kraenku.se i Visby säljer de lettiska chokladerna Emils Gustavs Chocolate (Företaget grundades 2003 i Riga). Observera även det fina arbetet med tillgängligheten (Se bild ovan till höger).

Visby Domkyrka
Ungdomsensemblen Villanella från Kaliningrad förtrollade publiken med en kulturföreställning (sång, dans och spel) vid Brudporten / Visby Domkyrka tisdagen 9 augusti.

Ungdomarna dansade också tillsammans med andra på Almedalens scen på onsdagen 10 augusti. Socialdemokraten Olof Palme (Läs gärna om Skangal i Lettland: http://sv.wikipedia.org/wiki/Skangal  / Forumtråd ) höll här för ca 30 år sen ett tal på en scen som bestod av ett lastbilsflak, därefter följde scenen och den årliga välbesökta politikerveckan.

Nedan följer bilder på minnestavlor som finns inne i  Visby domkyrka. En mycket vacker kyrka, värd att besöka!
FLYKTEN FRÅN BALTIKUM 1943 – 1945

DE KOMMER I BLEKTA TRASOR
OM HÖSTEN, DÅ SJÖN GÅR VIT.
FRÅN NAMNLÖSA SYNER OCH FASOR
ÖVER HAVEN KOMMER DE HIT.
MED JÄMRANDE BARN I FAMNEN
UNDER DEN DRAGIGA SKYN
DE STYR MOT DEN FRÄMMANDE HAMNEN
OM NATTEN PÅ GUDS FÖRSYN.
Under andra världskrigets slut 1943-45 flydde ester, letter och litauer till Sverige då de tre baltiska länderna införlivades i dåvarande Sovjetunionen. Man flydde i båtar, ibland knappt sjödugliga till bland annat Gotland.
Knappt 5000 letter fick tillstånd att bosätta sig i Sverige. Man trodde att den sovjetiska ockupationen skulle bli kortvarig och att man snart skulle kunna återvända och att västalliansen skulle ingripa - men så blev det inte. Det dröjde femtio år innan Lettland (även Estland och Litauen) åter blev fritt. Efter påtryckningar från Sovjet och trots folkliga protester utvisade den svenska regeringen i januari 1946 c:a 150 baltiska militärer (de flesta letter) som flytt till Sverige från tysk militärtjänst (Baltutlämningen). Många av de baltiska flyktingarna i Sverige blev då oroliga för sin säkerhet och valde att ge sig iväg till "säkrare" länder som USA, Kanada och Australien. Många av dem som stannade i Sverige levde med oro för utvisning och angiveri (Sovjets säkerhetspolis KGB). Sverige hade dessutom erkänt den sovjetiska ockupationen av Lettland. Detta gjorde att många inte kunde se någon frihet för Lettland .

Bilderna talar så bra för sig själva!
Information om MS Estonia
Människor berättade inte alltid om varför man flytt för sina barn och en del av dem har växt upp utan större kunskap om sitt förflutna. En följd därav är att det finns yngre människor som har fått söka efter sina rötter och sitt förflutna, ibland med dramatiska och känslofulla upplevelser. Till minne av flykten från Baltikum har det skapats flera minnesplatser, bl.a på Gotland och på Dalarö utanför Stockholm. De letter som kommer till Sverige idag kommer inte som flyktingar utan har kommit för att arbeta, t ex som barnflicka / au pair, studera eller för att de har sin älskade här. Se även IMMI:s rapport om letter i Sverige samt boken Gotland under beredskapsåren 1939-1945 av Bengt Göran Holmert. Ovan kan du se bilder på minnestavlan Flykten från Baltikum 1943 – 1945 som nämns i boken och som du finner i Visbys Domkyrka.  Läs även forumtråden: Balterna 60 år i sverige.


Hemsida: www.bcwt.orgBilden är från Tukums / Lettland påskhelgen 2003
Röda Korset på Gotland 2011Röda Korset
Huset har stått på Gotland från början och blev sedan en gåva till Lettland och man fraktade över huset med båt. Röda korset i Tukums har i många år haft ett samarbete med Röda korset på Gotland. Främsta syfte har varit att stärka Röda Korsföreningen i Tukums. Gotlands Röda kors har bidragit med både kunskaper, pengar och prylar. Tukums har numera årligen en charity ball där Tukumsbor betalar ett pris för att delta. Tukums har även byggt en Kupa (second hand affär). Här finns också en restaurang och ett hotell som är en del av Kupan. På restaurangen lagas det mat åt både kunder som kan betala för maten och för de som inte kan. Hotellet (3 rum) finns till för att inkvartera egna gäster samt att hyra ut för att få in pengar. Prova gärna att boka rum här. Kontakt info. hit: Tukuma Sarkanais Krusts, Kurzemes ielà 5a, LV 3100 Tukums, tel: +371 31 25 148
SIDA - Östersjöenheten på Gotland
SIDA hade i april 19-23 april 2004 en ”avslutningsfest” / Baltikumvecka efter att ha haft projekt i Lettland i många år tidigare. Sidas restaurang Kalebass och kafé Zenit serverade baltisk mat, hip-hop från Estland till Agnessa från Lettland / Riga som berättade om hur det är att vara ung i Lettland. SIDA:s Baltikumvecka samt faktumet att Estland, Lettland och Litauen klev in i EU höjde uppmärksamheten på Baltikum radikalt.
Ett av de positiva fortsatta livstecknen var vänortssamarbetet Nacka och Jelgava. Nattvandrare och ungdomar från Nacka och Jelgava som höll i både tal och teater. Det tog inte lång tid för att se att detta var och är ett mycket sammansvetsat team som gör sitt bästa för att stödja varandra. Ländernas inträde i EU var säkert anledningen till att SIDA ville avsluta sitt arbete i länderna. Det dröjde dock inte länge tills att Östersjöenheten på Gotland öppnades 2005.
Updatering 2014-05-09
2011 lämnar dock Östersjöenheten SIDA för att gå samman med Östersjöverksamheten på Svenska Institutet.
http://www.sida.se/svenska/nyhetsarkiv/2011/december-2011/ostersjoenheten-lamnar-sida/
SI Visby - https://si.se/si-visby

Vart tog man vägen sen då ?
 
Miljöbil hyrd på OKQ8


Högklint
Det finns faktiskt (Som Stockholmare så måste man väl vara lite elakt förvånad) väldigt mycket att både visa och berätta om Gotland både i sevärdheter och kopplingar till Baltikum/Lettland. Bilderna är tagna ifrån Högklint.


Friskis och Svettis
Här har vi en Friskis och Svettis anläggning. Men jag kan inte förstå att den här verksamheten fungerar på Gotland. Hela Gotland är en Friskis och Svettis anläggning. Man kan inte gå ut igenom hotelldörren utan att få motion, så varför denna anläggning ? :)Här har vi Gotlands lokalblaska!
Jag har aldrig läst tidningarna fysiskt. Men jag söker efter nyheter igenom internet och då läst framförallt artiklar om Lettland och Baltikum ifrån Gotländsk media. Dessa artiklar har då ofta varit mycket bra. Kunniga och sakliga journalister som levererar mer än enbart en slående rubrik.Bästa sätt och ställe att titta på medeltidsmarknaden ifrån!

Det stora med medeltidsveckan är den stämning som skapas då många har på sig kläder som ger en medeltidskänsla.

Delvis mycket trångt och svårframkomligt.
Varor och försäljare även ifrån Baltikum och Ryssland.

1 kommentar:

  1. Hej, vill du vara med i dagens blogg? ;)
    Jag drar 3 vinnare, 1a,2a och en 3a.. det får du ju bara inte missa... så gå in på länken här nedanför och anmäl dig!! KRAM
    http://jjhanii.blogg.se/2011/august/utkast-aug-15-2011.html#comment

    SvaraRadera