tisdag 17 juni 2014

Lettlands helgdagar och seder

Svensk – Lettiska Föreningen

Påskdagen (Pirmas Lieldienas) och Annandag påsk (Otras Lieldienas)
Picka ägg / Kaulesanas ar olam. När man leker denna gamla lek/sed håller man ett hårdkokt målat ägg i sin hand och stöter mot någon annans ägg. Den som startar väljer vilken del/sida av ägget man ska stöta med. Den andra deltagaren ska stöta med/mot samma del. Den som har det helaste ägget kvar vinner.
Ägget symboliserar solen i Lettland under påsken. Ägg äts med salt under påsken för att man inte ska ljuga fram till nästa påsk. Många gillar att koka äggen med lök skal, äggen blir då brunna. Snöra runt garn på äggen eller fäst olika mönster på äggen, innan du kokar dom. Då blir de inte bruna på den delen av ägget utan får där ett mönster.
1:a maj: Första maj (Darba svetki)
4:e maj: Självständighetsförklaringens minnesdag (Neatkaribas deklaracijas pasludinasanas diena)
7:e söndagen efter påsk: Pingst (Vasarsvētki = sommarhelg/fest)
Midsommar: En helg som firas lika intensivt i Lettland som i Sverige. I Lettland infaller helgdagen alltid den 23:e juni, när det i Sverige blir på den fredag som ingår i perioden 19-25 juni. Läs mer om det lettiska firandet i artikeln SvD - Hednisk midsommar.
25:e & 26:e december: Juldagen (Ziemassvetki) & Annandag jul (Otrie Ziemassvetki)
Jultomten / Salatetis framställs ofta som en gammal gubbe i Lettland. Tomten kommer med käpp och en bräcklig rygg. Jultomten tar sedan fram sina presenter ur säcken. Men barnen ska först berätta en dikt eller sjunga en julsång innan presenten delas ut. Man vill med det visa att man inte får något gratis. Barnen ska visa vad de har lärt sig under året. När det inte finns någon som vill ”gå ut och hämta tidningen” så är det vanligt att man säger att man har hittat en säck med presenter utanför dörren eller att man möte tomten utanför huset.

Högtider och bemärkelsedagar

Bröllop - En traditionell lettisk brud skall bära hennes vita bröllopsklänning och slöja fram till midnatt. Kvinnorna i festen tar bort hennes bröllopsslöja och ge den till en av de yngre systrarna, som troligen gifter sig näst. När hennes bröllopsklänning och slöja tagits bort blir bruden hustru och bär en gift kvinnas plagg/huvudbonad. Ibland "kidnappas" den nya bruden av bestman/marskalken. Brudgummen måste betala en lösensumma, till exempel en låt eller en runda av drycker, för att få henne tillbaka.
Födelsedagar: En tradition som förekommer är att man lyfter födelsedagsbarnet på en stol i luften lika många gånger som årtalet personen fyller.Den traditionella födelsedags kakan heter "klingeris" / kringla.
Namnsdagar: Firas flitigt i Lettland

 

Presenter och blommor

Går man på en fest tar man med sig t.ex. tårta, vin och/eller blommor. Vinet och tårtan öppnas och förbrukas direkt på festen tillsammans med gästerna. Är festen en namnsdag, födelsedag eller dylikt tar man utöver detta också med en present. När man ska ge blommor till någon då är det viktigt att känna till att man ger ojämn antal. Jämnt antal blommor har man bara på begravningar.

Skolor i Lettland

September startar skolorna i Lettland efter sommarlovet. En lag i Lettland säger att den lettiska flaggan ska vara hissad vid skolorna.

Trädgård

Till midsommarafton ska odlingarna vara ogräsfria annars besjungs odlaren negativt utav sina grannar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar