fredag 26 augusti 2011

Namninsamling - Ingen bebyggelse på kolonilotterna!

Fler bilder på Snösätra Norra Fritidsträdgårdsförening finns här:
www.snosatranorra.nu

Facebooksida

Några egna bilder



Ingen bebyggelse på kolonilotterna!
Gör Rågsveds Friområde och Norra Magelungen till naturreservat!

Se även Facebookgruppen "Gör Rågsveds friområde till Ekopark Syd"
Jag tror och upplever att alla som varit i kontakt med en koloniträdgårdsförening har insett hur många positiva egenskaper som finns här. Jag har aldrig hört någon, inte ens politiker eller personal ifrån Stockholms stads kontor, som argumenterat emot det.



Den kreativa gröna staden tar form | Andreas Carlgren
Läs artikeln ovan!

Dialog
Många människor i kolonirörelsen gör ett mycket stort ideellt arbete för Stockholms stad!
Kanske lite mer uppskattning än att utreda byggnation på välfungerande föreningar kunde visas?
Några fler områden som har liknande problem i Stockholms stad: Se Hökarängens friluftsförenings facebooksida Rädda stugorna,  Årstafältet eller att p g a Stockholms stads byggnadsplaner kommer Larsboda koloniträdgårdsförening preliminärt att få flytta hösten 2013 till ett nytt område.
I Snösätra så informerades aldrig odlingsföreningarna officiellt om de utredningar som inledes. Det var igenom oppositionens politiker vi blev informerade att beslut skulle tas i Exploateringsnämnden.
Vi vill och ville ha en dialog med ansvariga politiker som tyvärr enbart oppositionens politiker besvarade.Vi har inbjudit till mängder av fler visningar och dialoger men styrande politiker fortsätter till dagens datum att lysa med sin frånvaro.

Rågsveds Friområde
Ett mycket värdefullt, välbesökt och uppskattat naturområde.

Nya bostäder - Sverige är inte bara Stockholm och Stockholm är inte bara Stockholms stad
När det byggs nya bostäder så kommer efterfrågan på kolonilotterna och naturområdet att bli än större. Det har i Rågsved byggts ett flertal nya lägenheter de senaste åren och därifrån har vi idag många nya odlare/medlemmar. Efterfrågan och intresselistan blir allt större. Bostadsbristens problem undgår i Stockholm ingen, många i Rågsved är därför positiva till de nya lägenheter som byggts. Det finns också många som har förslag på vart man kan bygga!
Ett sidospår här har varit att det måste inte bara byggas utan det måste byggas bostäder som folk har råd med.
Sverige är inte bara Stockholm och Stockholm är inte bara Stockholms stad!
Danderyd sämst i länet på nybyggen – Metro
Nyheterna Stockholm - Danderyd bygger inga studentbostäder
Fler kranskommuner måste uppenbart ta ett större ansvar gällande Stockholms bostadsbrist!

Skriv på och sprid vidare namninsamlingen 
Ingen bebyggelse på kolonilotterna! Gör Rågsveds Friområde och Norra Magelungen till naturreservat!

söndag 21 augusti 2011

En födelsedagstripp till Gustavsberg

Fyller år 13 juli, så inge vidare snabbloggat här inte. Håller på att lägga om information och bloggar som jag har på nätet och tror det kommer att bli lite bättre uppdaterat framöver. Fast åt andra sidan, när man läser folks bloggar så är det inte alltför ovanligt att de handlar om “Förlåt att jag inte uppdaterat/bloggar”. :)

Här kommer i alla fall några bilder ifrån Gustavsberg.

Mycket god Schwartzvald bakelse!






Runda huset
Fascinerande byggnad!


 
http://www.gustavsbergshamn.se/



















Avslutar detta inlägg med en väl inhägnad förskola. Men dagens samhälle kanske kräver detta. Har man för låga staket gör man det lätt för diverse försvinnande.

onsdag 17 augusti 2011

Lettiska varor och matrecept

Centralmarknaden i Riga
Bilden är från "Rigas starptautiska autoosta" / "Rigas internationella busstation". Du kan se en skymt av en spårvagn som inkommer till stationen Centralmarknaden / ”Centraltirgus”. Inomhusmarknaden består av fyra byggnader/hallar som man kan gå igenom inifrån, som jag närmast kan beskriva som en 4-5 gånger så stor Hötorgshallen / Östermalmshallen i Stockholm
Länkar Forumtråd: Lettiskt ekologiskt rågbröd!
Lettiska vitlöksskorpor - Bilder och info om saltade och smaksatta skorpor. Om tårtor - Info om lettiska tårtor.  www.konsumenteuropa.se  / Konsumentverket i Lettland /MFA: Latvian food specialities 


Sasliki fotat i Engure 2004

O
mtyckta / välkända varor: Bärnsten (Suvenirer, tavlor, smycken m.m.), rågbröd, kvass (svagdricka), Biezpiens (En ost närmast besläktad med keso. Äts som den är med gräddfil samt används till olika efterrätter, pannkakor m.m.), choklad och konfektyr (
Zefir) från företaget Laima, käppar från Turaida Slott / Sigulda, fiskefabriken UNDA och Rigas Balsam. Kaffet på serveringarna uppfattas av flera som starkt och gott. Maträtter: Fläsk eller kyckling carbonade (schnitzel), Sasliki (Grillspett med fläsk-, lamm- eller kycklingkött). Det finns inget ”Systembolag” i Lettland, så alkoholhaltiga drycker kan köpas i matbutikerna.
Läs gärna mer om soljanka här.


Svensk mat i Lettland
Om man vill ha tag på svensk mat i Lettland så bör man ta sig en titt på https://www.rimi.lv/ och http://www.prisma.lv/ .

Lettiska namn på varor


Lettiska matrecept
Maträtter som är vanliga i Lettland.
Det viktiga med dessa recept är att du med de varor som finns i Sverige ska kunna laga rätterna.

Chokladkorv / Salda desa Portioner: 6
Ingredienser
400g Marie kex eller liknande, 150g smör, 2 ägg, 7 tsk kakao
2,5 dl socker, 300g marmeladgodis t ex Turkiska delikatesser, geléhallon eller som jag hittat slovenska marmeladgodis från ett företag som heter Droga
Tillvägagångssätt
Smula kexen i ca 1 cm stora bitar i en skål. Vispa ägg och socker i en annan skål. Värm sedan ägg och socker smeten på låg värme, tillsätt smöret. När smöret har smält tillsätt kakao och vispa ihop smeten till en chokladsås. Häll chokladsåsen över kexen och rör ihop ordentligt. Hacka sedan marmeladgodiset i små bitar och rör in i degen. Forma degen till en korv / limpa, rulla in den i aluminiumfolie och kyl den i kylskåpet i några timmar. Servera chokladkorven i skivor.



Gråärter/ Pelekie zirni / foderärt är mycket omtyckta i Lettland, bland annat som julmat. Det förekommer att man äter gråärter utan fläsk, som snacks. Men vanligast är med fläsk och lök. Man kan idag i Lettland hitta konserver med kokta gråärter och fläsk.
Växten blir upp till 2 meter hög.


Havrekakor / Auzu parslu cepumi
Ingredienser
400g havregryn, 220g socker, 2 ägg, 200g mjöl, 300g smör
Tillvägagångssätt
Bryn havregrynet på en stekpanna tills det har fått gyllenbrun färg. När havregrynet har svalnat något blandar man ihop det med sockret, äggen, mjölet och smöret till en massa. Sedan med hjälp av en tesked så lägger du upp klickar av degen på en plåt. Grädda i ugnen i 175 grader i ca 15 min.


Inlagd pumpa / Marinets kirbis
Ingredienser
800g pumpa, 1 l vatten, 500g socker, 5-8st kryddpeppar, 15st kryddnejlikor, 2 st kanelstänger, 1.5 dl ättikssprit
Tillvägagångssätt
Tvätta skala och kärna ur pumpan. Hacka 800g pumpa i ca 2-3cm2 stora bitar. Värm vatten med alla kryddor och koka det i 5 minuter. Tillsätt sedan pumpabitarna och koka tills de blir genomskinliga. Ta upp pumpurna med en slev och lägg de i en ren ca 1 liters burk (skölj burken och locket försiktigt med kokande vatten). Sila bort kryddorna så gott som det går från marinaden som nu är kvar. Vätskan som nu är kvar tar du och kokar upp igen. Häll sedan den varma vätskan i burken tills burken är full. Stäng burken väl.
Inlagd pumpa äter man oftast till kött.

Inlagda rödbetor / Marinetas bietes
Ingredienser
1 kg rödbetor, 1 l vatten, 100-150 g socker, 10 g salt, 4-6 kryddnejlikor, 8 kryddpeppar, 2 kanelstänger, 2 lagerblad, 1 tsk kummin, 7 msk ättika
Tillvägagångssätt
Koka rödbetorna i 1 timma. Häll sedan av vattnet, lägg tillbaka rödbetorna i kastrullen och häll på kallt vatten. Låt svalna av så blir det lättare att skala dem sedan. När rödbetorna är skalade, riv dem i strimmlor på ett rivjärn. Förberedd marinaden. Häll vattnet och kryddorna förutom kummin och ättikan i en kastrull och koka det i 5-10 minuter. Sila sedan bort kryddorna och tillsätt ättikan. Fyll de rivna rödbetorna i väl diskade burkar. Strö över kummin och häll på den varma marinaden. Förslut burkarna.

Kalla soppan / Auksta zupa Portioner: 5
Ingredienser
1/2 liter vatten, 1 liter kefir, c:a 350 g inlagda rödbetor med vätskan, 1 kokt rödbeta, 4 hårdkokta ägg, 200 g falukorv, 1 färsk gurka (medelstor), 5 rädisor, 1 msk ättika, salt, dill + persilja
Tillvägagångssätt
Hacka ner allting i små tärningar. Lägg det i ett stor skål/ kastrull. Tillsätt en 1/2 liter kallt vatten och kefiren. Vätskan från inlagda rödbetorna ska följa med i soppan. Smaksätt soppanmed 1 msk ättika och lite salt. Rör om väl. Sätt in i kylen i c:a 2 timmar. Soppan serveras sedan kall med persilja och dill. 

Kantarellstuvning / Gailenu merce  4 Portioner
Ingredienser
250 - 300 Gram Kantareller, 3 dl Grädde, Salt + peppar
Tillvägagångssätt
Stek svampen tills vätskan nästan gått ur svampen lägg då till smör/fett och stek vidare tills svampen fått färg. Lägg till grädden och puttra vidare tills det hela har kokat in en aning. Används vanligast till kötträtter.


Klenäter / Zagarini ca 50 klenäter
Ingredienser
5 st ägggulor, 1/2dl strösocker, 50g smör eller margarin, 2 ½ dl vetemjöl, några droppar koncentrerad citronjuice, olja, vanillinsocker
Tillvägagångssätt
Vispa ihop äggulor och socker. Blanda ner smält smör, vetemjöl och citronjuice. Knåda ihop allt till en deg. Kavla ut degen tunt och skär ut ca 3 cm breda och 8 cm långa remsor. Skär sedan en ca 4 cm lång skåra / linje i mitten av degremsan. Dra sedan den ena snibben / kanten genom skåran. Koka upp oljan i en kastrull och lägg ner några klenäter åt gången. Låt koka tills klenäterna blivit gyllenbruna. Lägg dem färdiga klenäterna på en tallrik och strö över vanillinsocker.
Det är ett bakverk som används flitigt i både Sverige och Lettland!!



Krabbstickssallad portioner: 4
Ingredienser
3 dl kokt ris, 200 gr majs, 240 gr Krabbsticks, 1 liten paprika, ½ liten färsk gurka, 2 dl Gräddfil eller matlagningsyoghurt och 3 msk majonnäs.

Tillvägagångssätt
Hacka ner (Krabbsticks, paprika och gurka) i små tärningar. Lägg det i en stor skål/ kastrull. Blanda i riset, majs, matlagningsyoghurt samt majonnäs. Salta och peppra samt rör om.




Lettisk potatissallad / Rasols Portioner: 7
Ingredienser
900g kokt potatis, 420g korv (t ex falukorv), 6 st hårdkokta ägg, 400g inlagd gurka (ättiksgurka), 1 medelstor lök, 300g gröna ärtor, 5 dl gräddfil, 200g majonäs, svartpeppar, salt
Tillvägagångssätt
Hacka potatisen, korven, de hårdkokta äggen, löken och gurkan i små bitar. Blanda ihop allt detta i en stor skål. Tillsätt de gröna ärtornaoch krydda salladen med salt och svartpeppar. Häll i gräddfilen och majonäsen i salladen och blanda den ordentligt. Servera!
Detta är en vanlig lettisk potatissllad. Salladen äts ibland i Lettland så som den är som en förrätt eller mellanmål. Salladen äts också till middagen som potatissallad till kött. Man gör potatissalladen i Lettland lite också efter egen smak. Ingridienserna kan variera.

Rödbetssoppa / Biesu zupa Portioner: 4
Ingredienser
1,2 liter buljong (Vatten + buljongtärningar), 400 gr Färska rödbetor, 250 gr vitkål, 300 gr Fläskkarré, 2 st Gula lökar, 2 st morötter, 2 msk smör, 2 msk Ättikssprit eller vinäger
1 msk honung, Salt, svartpeppar
Tillvägagångssätt
Den välkända ryska soppan äts också flitigt i Lettland.
Som alltid finns det ofta lika många recept som det finns kockar.
Koka rödbetorna i 1 timme. Hacka köttet i små bitar och bryn köttet på en stekpanna. Skala sedan rödbetorna, löken och morötterna. Strimla vitkålen, rödbetorna och morötterna i strimlor. Hacka löken i bitar. Fräs smör i en stor gryta och tillsätt grönsakerna och låt de fräsa utan att de får färg. Tillsätt buljongtärningarna och vattnet samt köttet. Låt sjuda på låg värme tills allt har blivit mjukt. Smaksätt soppan med vinäger, honung, salt och peppar.
Servera soppan med gräddfil eller crème fraiche.

Små lettiska piroger / Piradzini Portioner: 5
Ingredienser
200 g smör, 2 dl mjölk, 50 g ( 1pkt) jäst, 9 dl mjöl
1 dl socker, salt, svartpeppar, 500 g späck (tärnad bacon), 1 stor lök, 2 ägg
Tillvägagångssätt
Blanda sockret med jästen tills jästen har smällt. Smält smöret i en kastrull. Blanda sedan mjölken i smöret och låt svalna av till ljummen temperatur. Häll sedan mjölken och smöret i jäst och socker blandningen. Tillsätt mjölet. Knåda ihop smeten till en deg. Låt sedan degen jäsa 30-60 min. Ta späck eller bacon och kär den i små tärningar eller köp färdigt tärnad bacon. Hacka löken fint och blanda i köttet. Salta, peppar och krydda köttet väl. Kavla ut degen till ca 5 mm tjocklek. Ta ett glas och tryck ut ringar. Tag sedan ca 1 tsk av köttmassan och lägg den på degringarna. Stäng sedan igen till en form av en halvmåne. Smörja in plåten, lägg pirogerna på plåten, pensla pirogerna med ägg och grädda i ugnen på ca 200 grader tills de har blivit gyllenbruna.

Stuvad surkål/Sauteti kaposti Portioner: 4
Ingredienser
900 g surkål, 1fp bacon (140g), 1 dl mörk sirap
Surkål kan i Sverige för vissa människor vara en aning okänt men finns ändå i de flesta matbutikerna.
Tillvägagångssätt
Börja med att steka surkålen i en gryta eller i en större stekpanna med lock. Skär baconet i små bitar. Låt stekas tillsammans med kålen. Tillsätt sirapen och rör om väl. Stuva nu med lock på. Rätten är klar när allt är inkokt och baconets fett har smällt. Tillagningen tar totalt ca 50 minuter.


Torkad fruktkompott / Zavetu auglu kompots 6 portioner
Ingredienser: 2 l vatten, 400 g torkad frukt (t ex russin, aprikos, päron, äpple, katrinplommon), 1 dl socker, 1/2 dl potatismjöl
Tillvägagångssätt
Blanda vattnet och de torkade frukterna i en kastrull och koka upp det. Tillsätt socker och koka tills frukterna har blivit mjuka. Blanda potatismjölet i en kopp tillsammans med en liten mängd kallt vatten. Ta av kastrullen från plattan och vispa ner potatismjölsblandningen. Låt sedan koka i ca 5 minuter. Serveras med grädde.

Ängssyrasoppa / Skabenu zupa Portioner: 4
Ingredienser
150g fläsk kött (bog), 1 liten lök, 1 morrot, 1l köttbuljong (vatten + buljongtärningar), 2 potatisar, 150g ängssyra (blad utan skaft), salt, 4 ägg
Tillvägagångssätt
Börja med att bryna köttet i en stekpanna. Hacka löken och riv morroten som du bryner sedan i en kastrull. Tillsätt sedan buljongen/ vattnet ochdet stekta köttet. Hacka potatisarna i små tärningar. När soppan börjar koka tillsätter du potatis tärningarna. Låt soppan koka tills potatisen har blivit mjuka. Tillslut tillsätter man hackad ängssyra och salt. Låt detta koka i ca 10 minuter tills ängsyran har börjat få en spenatliknande färg och konsistens. Servera soppan med gräddfil och hackad kokt ägg ca 1 ägg per portion. Ängssyra finns att köpa inlagt/konserverat i Lettland på burk, men färsk eller fryst är bättre.

fredag 12 augusti 2011

Medeltidsveckan på Gotland 7 - 14 aug 2011

Ca klockan 04:00 på söndagen 7 augusti fick man ge sig iväg ner till Nynäshamn för att ta färjan tilll Visby. Jag lovar, det var inte i husvagnen jag sen bodde i under Medeltidsveckan www.medeltidsveckan.se utan strax intill på lägenhetshotellet vid Volontärgatan. Senare på söndagkvällen blev det till att hyra bil och ge sig ut till Roma Teatern www.romateatern.se för att se på en mycket bra konsert med Tommy Körberg.



Gotländsk saffranspannkaka





Butiken Kränku Te & Kaffe AB (S:t Hansplan 4) www.kraenku.se i Visby säljer de lettiska chokladerna Emils Gustavs Chocolate (Företaget grundades 2003 i Riga). Observera även det fina arbetet med tillgängligheten (Se bild ovan till höger).

Visby Domkyrka
Ungdomsensemblen Villanella från Kaliningrad förtrollade publiken med en kulturföreställning (sång, dans och spel) vid Brudporten / Visby Domkyrka tisdagen 9 augusti.

Ungdomarna dansade också tillsammans med andra på Almedalens scen på onsdagen 10 augusti. Socialdemokraten Olof Palme (Läs gärna om Skangal i Lettland: http://sv.wikipedia.org/wiki/Skangal  / Forumtråd ) höll här för ca 30 år sen ett tal på en scen som bestod av ett lastbilsflak, därefter följde scenen och den årliga välbesökta politikerveckan.

Nedan följer bilder på minnestavlor som finns inne i  Visby domkyrka. En mycket vacker kyrka, värd att besöka!




FLYKTEN FRÅN BALTIKUM 1943 – 1945

DE KOMMER I BLEKTA TRASOR
OM HÖSTEN, DÅ SJÖN GÅR VIT.
FRÅN NAMNLÖSA SYNER OCH FASOR
ÖVER HAVEN KOMMER DE HIT.
MED JÄMRANDE BARN I FAMNEN
UNDER DEN DRAGIGA SKYN
DE STYR MOT DEN FRÄMMANDE HAMNEN
OM NATTEN PÅ GUDS FÖRSYN.
Under andra världskrigets slut 1943-45 flydde ester, letter och litauer till Sverige då de tre baltiska länderna införlivades i dåvarande Sovjetunionen. Man flydde i båtar, ibland knappt sjödugliga till bland annat Gotland.
Knappt 5000 letter fick tillstånd att bosätta sig i Sverige. Man trodde att den sovjetiska ockupationen skulle bli kortvarig och att man snart skulle kunna återvända och att västalliansen skulle ingripa - men så blev det inte. Det dröjde femtio år innan Lettland (även Estland och Litauen) åter blev fritt. Efter påtryckningar från Sovjet och trots folkliga protester utvisade den svenska regeringen i januari 1946 c:a 150 baltiska militärer (de flesta letter) som flytt till Sverige från tysk militärtjänst (Baltutlämningen). Många av de baltiska flyktingarna i Sverige blev då oroliga för sin säkerhet och valde att ge sig iväg till "säkrare" länder som USA, Kanada och Australien. Många av dem som stannade i Sverige levde med oro för utvisning och angiveri (Sovjets säkerhetspolis KGB). Sverige hade dessutom erkänt den sovjetiska ockupationen av Lettland. Detta gjorde att många inte kunde se någon frihet för Lettland .

Bilderna talar så bra för sig själva!
Information om MS Estonia
Människor berättade inte alltid om varför man flytt för sina barn och en del av dem har växt upp utan större kunskap om sitt förflutna. En följd därav är att det finns yngre människor som har fått söka efter sina rötter och sitt förflutna, ibland med dramatiska och känslofulla upplevelser. Till minne av flykten från Baltikum har det skapats flera minnesplatser, bl.a på Gotland och på Dalarö utanför Stockholm. De letter som kommer till Sverige idag kommer inte som flyktingar utan har kommit för att arbeta, t ex som barnflicka / au pair, studera eller för att de har sin älskade här. Se även IMMI:s rapport om letter i Sverige samt boken Gotland under beredskapsåren 1939-1945 av Bengt Göran Holmert. Ovan kan du se bilder på minnestavlan Flykten från Baltikum 1943 – 1945 som nämns i boken och som du finner i Visbys Domkyrka.  Läs även forumtråden: Balterna 60 år i sverige.


Hemsida: www.bcwt.org



Bilden är från Tukums / Lettland påskhelgen 2003
Röda Korset på Gotland 2011



Röda Korset
Huset har stått på Gotland från början och blev sedan en gåva till Lettland och man fraktade över huset med båt. Röda korset i Tukums har i många år haft ett samarbete med Röda korset på Gotland. Främsta syfte har varit att stärka Röda Korsföreningen i Tukums. Gotlands Röda kors har bidragit med både kunskaper, pengar och prylar. Tukums har numera årligen en charity ball där Tukumsbor betalar ett pris för att delta. Tukums har även byggt en Kupa (second hand affär). Här finns också en restaurang och ett hotell som är en del av Kupan. På restaurangen lagas det mat åt både kunder som kan betala för maten och för de som inte kan. Hotellet (3 rum) finns till för att inkvartera egna gäster samt att hyra ut för att få in pengar. Prova gärna att boka rum här. Kontakt info. hit: Tukuma Sarkanais Krusts, Kurzemes ielà 5a, LV 3100 Tukums, tel: +371 31 25 148




SIDA - Östersjöenheten på Gotland
SIDA hade i april 19-23 april 2004 en ”avslutningsfest” / Baltikumvecka efter att ha haft projekt i Lettland i många år tidigare. Sidas restaurang Kalebass och kafé Zenit serverade baltisk mat, hip-hop från Estland till Agnessa från Lettland / Riga som berättade om hur det är att vara ung i Lettland. SIDA:s Baltikumvecka samt faktumet att Estland, Lettland och Litauen klev in i EU höjde uppmärksamheten på Baltikum radikalt.
Ett av de positiva fortsatta livstecknen var vänortssamarbetet Nacka och Jelgava. Nattvandrare och ungdomar från Nacka och Jelgava som höll i både tal och teater. Det tog inte lång tid för att se att detta var och är ett mycket sammansvetsat team som gör sitt bästa för att stödja varandra. Ländernas inträde i EU var säkert anledningen till att SIDA ville avsluta sitt arbete i länderna. Det dröjde dock inte länge tills att Östersjöenheten på Gotland öppnades 2005.
Updatering 2014-05-09
2011 lämnar dock Östersjöenheten SIDA för att gå samman med Östersjöverksamheten på Svenska Institutet.
http://www.sida.se/svenska/nyhetsarkiv/2011/december-2011/ostersjoenheten-lamnar-sida/
SI Visby - https://si.se/si-visby

Vart tog man vägen sen då ?
 
Miljöbil hyrd på OKQ8


Högklint
Det finns faktiskt (Som Stockholmare så måste man väl vara lite elakt förvånad) väldigt mycket att både visa och berätta om Gotland både i sevärdheter och kopplingar till Baltikum/Lettland. Bilderna är tagna ifrån Högklint.






Friskis och Svettis
Här har vi en Friskis och Svettis anläggning. Men jag kan inte förstå att den här verksamheten fungerar på Gotland. Hela Gotland är en Friskis och Svettis anläggning. Man kan inte gå ut igenom hotelldörren utan att få motion, så varför denna anläggning ? :)



Här har vi Gotlands lokalblaska!
Jag har aldrig läst tidningarna fysiskt. Men jag söker efter nyheter igenom internet och då läst framförallt artiklar om Lettland och Baltikum ifrån Gotländsk media. Dessa artiklar har då ofta varit mycket bra. Kunniga och sakliga journalister som levererar mer än enbart en slående rubrik.







Bästa sätt och ställe att titta på medeltidsmarknaden ifrån!

Det stora med medeltidsveckan är den stämning som skapas då många har på sig kläder som ger en medeltidskänsla.

Delvis mycket trångt och svårframkomligt.
Varor och försäljare även ifrån Baltikum och Ryssland.