lördag 19 juli 2014

Rigas årliga hantverksmarknad 8 juni 2014

En halvtimme efter öppnandet den 8 juni ca 10:30 redan gott om parkerade bilar och besökare. Planen var att vara framme innan öppnandet, men tillsammans med totalt 5 passagerare kan man säga att det lätt blir optimistiska och skiftande planer. Men några få parkeringsplatser fanns tack och lov kvar när vi kom fram.

Vi har alltid anledningar till att resa till Lettland för att träffa Lauras släktingar/vänner, handla, äta gott eller besöka intressanta platser. Men att vi nu åkte 4-8 juni var för att pricka Rigas berömda årliga hantverksmarknad hos Lettlands etnografiska friluftsmuseum. Enligt Lettlands turistbyrå ett av Europas största och äldsta friluftsmuseum (Skansen i Stockholm är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius.) som grundades 1924. Förbundet Lettland Sverige (Sverigeintresserade i Lettland) firar årligen tillsammans med Sveriges ambassad i Riga Valborgsmässoafton här (Vi besökte detta firande 2013).
 
Marknaden (MAF Mūsdienu amatniecības festivālā) hålls varje år (Sen 44 år tillbaka) första lördagen och söndagen i juni. Lettlands främsta hantverkare (I år ca 550 stycken) säljer sitt linne, keramik, bärnsten, korgar, smide, vin, björksav (Jag tycker detta är mycket gott), rökt fisk, bröd (Vi köpte bröd från en fantastiskt engagerad och kunnig bagare som hade både mörkt och ljust bröd), torkat kött och mycket mera. På marknaden kan du också njuta av folkdansuppträdande, sång och gott om aktiviteter för barnen.

Vid entrén uppmärksammas Rigas (http://riga2014.org) år som kulturhuvudstad 2014 tillsammans med Umeå (www.umea2014.se).

Blodkorv

Blodkorv har jag ätit förr, fast aldrig tänkt på vad man traditionellt har till den. Men när blodkorven serverades med pommes frites och ketchup så ställde jag frågan i Svensk – Lettiska Föreningens Facebookgrupp. Eftersom (Även om det var mycket gott) kändes som snabbmatskedjan Sibylla eller Macdonalds lagt sig i. :)
Svaren vart lingon i någon form, bacon, inlagd gurka, surkål och kokt potatis eller Korngrynsgröt / grikis. Går dock utmärkt att skipa potatis / Korngrynsgröt, precis som vi inte har det heller till Blodpuddingen. Någon gång kommer jag att testa rotmos till.


Potatischips
Populära välsmakande nyfriterade potatischips med salt eller dillsmak. 
Svamparna i bakgrunden på bilderna påminner mig om att Estrella fram till ca 2011 sålde chips med svampsmak i Lettland. Mycket gott, så jag frågade Estrella varför inte i Sverige och fick svaret att de bedömde att smaken inte skulle sälja i Sverige.  

Rabarbervin

Selfie !
(Bilkörning, rabarbervin och selfie på det
  kan skapa en oönskad kompott
som minskar befolkningsmängden.)Kryddor

Naturen och grönskan

Blomsterförsäljning
Friluftsmuseet är beläget i en skogspark vid Juglasjön.
Observera den grönska och natur som finns här och
att marknaden ligger mitt i den.
Hantverkarna har satt upp tält.


Engure
Hantverkare ifrån fiskebygden Engure var på marknaden och sålde textiler.
Vi träffade också under dagen bekanta ifrån bygden.

Hängmatta ?
En av våra gäster som bruka komma och grilla med oss på vår odlingslott, önska vi skulle få upp en hängmatta att ligga i efter maten.  Men detta kanske inte var vad hon mena med hängmatta ?


Hängstol

Det det där med hängmattan faller på att vi inte har två punkter på vår odlingslotten i Snösätra / Rågsved nära varandra nog att fästa hängmattan på. Så kanske en hängstol kan vara en kompromiss.

SmyckenHär fanns gott om olika smycken, men jag fastnade vid "Cross of the thunder".


Cross of the Thunder –God which has incarnated, manifested himself and came closer to the Earth. Governor of all four corners of the world, frank, honoured and revered God of fairness which releases earth from harm. God of creation and action. Brings energy of the heaven. Thunder is the forger of all main element of the world: fire (lightning), water (Rain), earth (Stone, trees, grass) and air; (Thunder ,,forged in the heaven” – as said in the Latvian folk songs)


Keramik 


Keramikskulpturer med bland annat katt-, igelkott- och hundmotiv utmärkt t.ex. i trädgården, koppar, skålar, kannor, fat, vindspel m.m.


Träslöjd

Bajamajor / Portala toaletter
Att herr och dam uppdela bajamajorna tycker jag var onödigt.
Smart Coffe

Flätade korgar
Musiker
Pepparkakor
Biprodukter - Bisyssla:)


Smarta möbler för liten yta
Miljövänlig bostad i soligt barnvänligt läge med vis renoveringsbehov.....
kontakta Fastighetsbyrån säljer och sticker AB. Skämt åsido, mysigt gömställe i värmen!


Detta var resans sista dag i Lettland. När vi är i Lettland blir det många aktiviteter, händelser och diskussioner tillsammans med många människor med mängder av förslag och viljor som resulterar i mycket få timmars sömn per natt. Så sängen på bilden ovan till höger var lockande, men vilan fick vänta tills vi runt 17 tiden var på Tallinkfärjan. Det blir många timmars sömn som kroppen vill ta igen när väl hemma igen.

Jag tycker marknaden är lärorik om man vill lära sig mer om lettiska matvaror och hantverk. Jag (Som Stockholmare i allafall) tycker det är en lugn och vacker miljö på Friluftsmusset (www.brivdabasmuzejs.lv). Tar man sig tid finns det goda möjligheter att få kontakt med hantverkarna / företagen.

Eftersom jag är delaktig i att arrangera årligen många olika event både kopplat till Lettland och annat, så vet jag att det är ett mycket stort förarbete för arrangörena att få till detta välordnade event / marknad.

Absolut värt att besöka och rekommendera marknaden!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar