tisdag 1 september 2015

Baltikumdagen 5 september 2015 i Botkyrka

Facebookevent  (Klicka här)

Här några bilder och en rapport ifrån
Baltikumdagen 5 september.

Utöver det, spännande att se det ökande intresset för Baltikum. Jag tycker mig se en stor uppgång bara sen förra året. Jag tror inte Rysslands "nytändning" och Sveriges insikt i att hjälpa Baltikum vid ett eventuellt angrepp har varit betydelselös. Också åt andra sidan att Baltikums säkerhet är Sveriges säkerhet. Bengt-Göran Holmerts bok "Gotland under beredskapsåren 1939-1945" såldes under Baltikumdagen.

I Rågsveds friområde utanför bostaden har det varit ett flyktingläger under kriget som baltiska flyktingar har bott i. Jag har gjort några små försök att få fram mer information utan att lyckas än. En nött jag hoppas på att lösa under det kommande året.

Botkyrka Kommun och Radio Botkyrka var mycket hjälpsamma med marknadsföringen av dagen. Skyltarna som informerade på vägarna om evenemanget när man kom in i kommunen värmde.

Till nästa år titta lite till på bra och billiga boenden i närheten av Vårsta, så fler får möjligheten att närvara.

Ett lettiska ordspråk går "När två letter vill skapa en förening så blir det tre föreningar. En förening var för att de inte kan samarbeta och en tredje för att ändå försöka.". Har hört att ordspråket går i Estland också. Men ordspråket kanske har börjat glömmas bort, för samarbetas görs det mer och mer. Nästa år 2016 då Svensk - Lettiska har huvudansvaret för Baltikumdagen så hoppas jag på än mer samarbete och deltagande. Tänker då titta extra mycket på svenska vänorter, vänföreningar och inte minst svenska företag i Baltikum / baltiska i Sverige.

Vi drar en lettisk berättelse också som går ungefär som nedan. :) 
Djävulen kommer fram till en man och säger:
- Du får vad du än vill men din granne kommer att få dubbelt så mycket.
Mannen funderar noga och svarar sedan:
- Stick ut mitt ena öga.


Baltikumdagen är inte ett turistbyrå - jippo utan mer som en bro mellan ester, letter, litauer och svenskar. En unik mötesplats där alla har lika mycket att vinna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar