tisdag 25 juli 2017

Momsskola

Många uppgifter är färskvaror (Detta inlägg är senast uppdaterat 2017-07-28) och delvis skiljer sig uppgifter (Försöker i detta inlägg visa på sådana exempel) vid olika varor/tjänster. Så vi behöver hålla oss uppdaterade i förändringar och skillnader (Alltså granska din specifika bransch).

Vad är moms?
Moms (mervärdesskatt) är skatt på varor och tjänster.

Utgående och ingående moms
Utgående moms – Den moms du tar ut på din försäljning (Betala)
Ingående moms – Den moms du betalar på dina inköp (Återfå).

Skattesatser moms (Läggs på försäljningsbeloppet) 
25% Normalskattesats
12% Livsmedel, servering, hotell och camping m.m.
6% Böcker, tidningar, bio, teater, buss, taxi, tåg, flyg, idrott m.m.
Finns i dagsläget också momsfri verksamhet t.ex. banktjänster, fastighet, försäkringar, Sjukvård, tandvård, utbildning m.m.

Du får vanligtvis vid hyra (leasing) av personbil dra av 50 procent av momsbeloppet när företaget hyr (leasar) en bil (t.ex. tjänstebil) som momsmässigt utgör personbil för användning i momspliktig verksamhet. En förutsättning för avdraget är att bilen körs minst 100 mil per år i den momspliktiga verksamheten. Vid kortare hyresperioder får användningen verksamheten relateras till hyrestiden. Du får dock göra avdrag för hela momsen på leasingavgiften om bilen hyrs in för att användas för persontransporter i taxirörelse.

Du ska använda omvänd skattskyldighet om du omsätter (Säljer) särskilt angivna byggtjänster i Sverige och köparen av tjänsterna är en företagare som under vissa förutsättningar säljer sådana byggtjänster. Läs mer på skatteverkets hemsida under omvänd skattskyldighet inom byggsektorn.

Representation. Du får göra avdrag för moms vid representation (Finns dock begränsningar) om kostnaderna har ett omedelbart samband med verksamheten som när representationen ingår som ett naturligt led i affärsförhandlingar eller vid personalvård. Andra regler gäller vid inkomstbeskattning. Vid inkomstbeskattningen är utgifter för förtäring inte avdragsgilla annat än om det är fråga om förfriskningar och annan enklare förtäring som inte kan anses som en måltid och som är av mindre värde. Exempel på enklare förtäring som inte kan anses som en måltid och som är av mindre värde är läskande alkoholfri dryck, kaffe, te respektive kakor, bullar, frukt och en enklare smörgås som inte ersätter en måltid. Avdrag för enklare förtäring får uppgå till högst 60 kr. Läs mer på Skatteverket hemsida under Representation.

Vinstmarginalbeskattning. Du beräknar momsen på skillnaden mellan försäljningspriset och inköpspriset (T.ex. begagnade varor, konstverk, samlarföremål och, antikviteter). Läs mer på skatteverkets hemsida under 
Vinstmarginalbeskattning.

Du kan under vissa förutsättningar sälja varor och tjänster till andra företagare i annat land utan at lägga på svensk moms. Läs mer på skatteverkets hemsida under Moms vid handel med EU-länder / länder utanför EU.

Försäkra dig om vad som gäller för just din försäljning!

Ibland behöver man räkna ut momsen av totalbeloppet också kallad "Baklängesmoms".
25% moms: beräkna 20% av priset
12% moms: beräkna 10,71% av priset
6% moms: beräkna 5,66% av priset

En jämförelse med Lettland där normalskattesatsen är 21%, 12% är för t.ex. medicine, utbildningsmaterial, nyhetstidningar m.m. samt momsfri verksamhet somt t.ex. tandläkare, statlig teater/konsert m.m. (Läs mer). Observerade också en tydlig fik på hemsidan under kontakt om hur man rapportera misstänkt skattefiffel.

Momsdeklaration
Momsdeklaration lämnas (Kan göras på internet med hjälp av skatteverkets E-tjänst skattekonto) varje redovisningsperiod även om företaget har noll att redovisa. Du redovisar periodens Utgående moms, Ingående moms samt beloppet att betala / återfå.

Momsredovisningsperiod
Om du redovisar
en gång per år, omsättning högst 1 000 000 kr. Lämna du moms deklaration den 12: e i den månad du lämnar inkomstdeklaration, den 26: e i andra månaden efter periodens slut vid EU - handel.
en gång per kvartal. Lämna du moms deklaration den 12: e i andra månaden efter periodens slut (12/5, 17/8, 12/11, 12/2).
en gång per månad. Lämna du moms deklaration den 12: e i andra månaden efter periodens slut, den 26: e i månaden efter periodens slut vid EU - handel.

Redovisa och betala alltid alla skatter i tid!
Annars kommer du snabbt finna både avgifter och / eller höra från Kronofogden.

Skatteverket
Om moms – Skatteverkets film för nya företagare
Skatteverket har ofta mycket givande kostnadsfria informationsträffar som är värda att besöka! (Prisa skatteåterbäringen, det bjuds ofta också på kaffe och kaka 😂.)

Momsbedrägerier
Inget jag hade tänkt att lära ut men informera om att det är ett stort problem som inte minst har finansierat terrorism.

Övrigt
Inköpen behövs styrkas med utförlig faktura. Om inköpet kostar högst 4000 sek inklusive moms räcker det med förenklad faktura / kvitto.Lämna gärna frågor och synpunkter så jag kan uppdatera inlägget.
Jag tar emot uppdrag, så kontakta mig gärna om ni är i behov av hjälp.
Följ / gilla min Facebooksida för fler tips och nyheter:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar