lördag 22 mars 2008

Hur mycket firas påsken?

I vanliga fall brukar vi fira påsken i Lettland. Men ofta när vi är i Lettland under just påsken så blir jag eller Laura (sambon) sjuka. Så vi valde att fira påsken i Sverige i år. Vi bjöd också hit Lauras far från Lettland hit till Sverige. Och precis som det brukar sluta så blir denna gång Laura sjuk i hög feber.
Men efter ett försenat plan så kommer i alla fall Lauras far till oss. Anledningen till förseningen är snöstormar. Ja, just det, fullt med snö här och kalla vindar. Så här mycket snö har jag inte sett på länge under påsken. Det är inte ovanligt att vi i Lettland till påsken brukar vara ute och grilla Sasliki.

I onsdags vart det dags för tvättstuga och innan man skulle och tvätta fick man gå och köpa tvättmedel. Till min stora förvåning var tvättmedlet i affären nästan slut. Så många fler än oss har tvätt planer för helgen.

När man sedan börjar ringa runt för att önska folk en glad påsk så finner man att folk både i Lettland och i Sverige blivit sjuka. En höll på och tvätta!

Sjukdomar och kylan har absolut ändrat på folks påskplaner.
Jag och Lauras far var idag över på en hundutställning i Älvsjömässan. Jag har inte varit där på över 15 år. Så det var ju hög tid för att besöka denna ganska så bra plats. Framför allt då man bo bara 5 km ifrån stället. Ska försöka se till att nästa besök inte tar 15 år till eftersom det här var ju ett trevligt ställe ju. Ganska kul och trevligt att se hundutställningen också. Man blir kanske lite blind för aktiviteter och platser som ligger i närheten av än. Jag vart ju för några år sedan förvånad över några släktingar i Lettland/Riga som aldrig tidigare varit på Lido www.lido.lv som är en mycket attraktiv restaurang och mötesplats för många, inte minst för svenskar som reser till Lettland.


Ett stort hotel har man lyckats bygga också intill mässan.
Jättebra för besökare till mässan som har som plan att i stort endast vara på själva mässan. Ett exempel på det var några bekanta från Lettland som var här i Stockholm för mässans skull för något år sedan. En lamp mässa. Deras tid gick från morgon till kväll åt till mässan. Fast de bodde i Södertälje hos bekanta där. Kanske mycket för kostnaderna. Priser och löner m.m. mellan Lettland och Sverige är inte precis jämställt.

Här fanns också godisremmar att köpa!
Något Laura tycker mycket om och var glad av att få när vi kom hem!
Trotts sjukdomar, kylan, folks ändrade planer/beteende så är det en trevlig och givande helg.
Men påsk firandet???
Några ägg till frukost har man lyckats fixa i alla fall!!

PåskdagenPåskdagen börja med äggröra och fortsatte med stadsvandring och ganska typiska turistsevärdigheter. Nu tillsammans även med Laura som tillfrisknat.


Först upp till Mosebacke och Katrinahissen, vidare till Katarinakyrkan och den första riktiga påskkänslan.
Här ska det nya Abbamuseumet bli va?

Uppe på Fjällgatan kunde man se dessa två turistbussar som just anlänt med turister från vad vi gissade Korea. Turisterna plåtade för fullt, men tyckte nog det var för kallt ute, eftersom ingen ville gå ur bussarna!


 


Upp till Sofiakyrkan!Vidare med buss och tunnelbana till Tekniska högskolan och promenad förbi Lettlands ambassad.
Den Brasilianska ambassaden ligger strax intill.
Några 100 meter från ambassaden in på detta fik som sedan avslutas med hemresan. En resa som nu erhållit en påskkänsla från Katrinakyrkan!!!

Mer om påsken i Lettland på denna sida.

4 kommentarer:

 1. Mycket trevligt:))

  SvaraRadera
 2. Ja... jag är krasslig jag med. Började med halsfluss i början på mars och sedan har det bara rullat på med förkylning efter det. Idag har jag påbörjat min fjärde vecka i rad som jag inte känner mig helt kry (även om jag känner mig mycket mycket bättre nu) Det är ändå ganska tröttsamt att vara sjuk hela tiden. Kul att du finns på metrobloggen med! Jag lägger dig på min favoritlista! Glad Påsk, trots allt!

  SvaraRadera
 3. Har försökt klarat av påskafton med dåligt resultat vad kan man annars gjöra som mamma
  dotter och maka

  SvaraRadera
 4. Tack för denna trevliga påskhälsning. Ja, ibland blir det inte som vi tänkt oss. Då gäller det att ändå göra det bästa av situationen. Mår inte heller själv så bra och tänkte att det är skönt att vi inte är borta denna påsk. MS-tröttheten ger sig tillkänna! Inte roligt om man måste ligga mycket när man då är borta.
  Vad kul att Lauras far är på besök. Hälsa dem så mycket och så önskar jag er Prieciigas Lieldienas!
  /Björn

  SvaraRadera