tisdag 26 juli 2016

Västerhaninge 13 juli 2016På morgonen den 13 juli, min födelsedag, begav jag och sambon oss till Västerhaninge.
Hjärtligt tack för alla gratulationer!
Jag är född/uppvuxen 1973 i Västerhaninge och flyttade därifrån i slutet av 80- talet. Det var minst 15 år sen jag var i  området senast om man bortser ifrån passera förbi snabbt då man ska till Nynäshamn/Gotland.

Inställd pendeltågstrafik på sträckan Skogås-Västerhaninge-Nynäshamn t.o.m. 7 augusti pga. banarbete kom som en överraskning.  Men ersättnings bussarna som gick direkt ifrån Farsta Strand till Västerhaninge gick minst lika smidigt, rent av en trevlig resa.

Västerhaninge ligger i Haninge kommuns södra del och har drygt 10 000 invånare.

Staty "Lekande elefanter – kärleksfullt och innerligt återgivna" som står utanför biblioteket i Västerhaninge centrum av Bror Marklund 1907-1977 är uppförd 1933 i början av Bror Marklunds konstnärliga karriär. Han kom senare att bli en av Sveriges främsta skulptörer.
Västerhaninge Kyrka


Vi började med att besöka Västerhaninge Kyrka som tyder på vara byggd av byggmästare skolad på Gotland under 1200 - talet.  Den nuvarande predikstolen tillhör den leverans av inventarier, som år 1847 kom från snickaren Dahlman i Västerås.

Väl inne i kyrkan kommer vi snart över ett informationsblad om att söndagen den 7 augusti kl. 11:00 uppträder gäster från Riga (12 barn och deras ledare Ilze och Sandis). Ganska intressant information med tanke på vårt intresse för Lettland.

Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med tungt torn, som är byggt med höfter. Av den ursprungliga medeltidskyrkan finns bara ytterväggar och sakristia kvar då kyrkan har eldhärjats två gånger, den mest förödande skedde år 1831.
På min födelsedag (men 13 juli 1831) sände kyrkoherden i Västerhaninge  följande brev till högvärdiga domkapitlet i Strängnäs:

 "Med darrande hand och djupaste smärta får jag tillkännagiva en för mig och Västerhaninge församlingsbor den största sorg och bedrövelse. -- Kl. ½ 12 e. m. d. 12 uti denna månad antände en åskstråle själva spetsen på kyrkans torn. Vatten, brist på folk och omöjligheten at nalkas det antända stället gjorde alla försök omöjliga at hämma eldens utbrott och dess rysligt våldsamma fortfarande. Inom en timme var Herrens tempel förstört. Själv blev jag denna sorliga händelse varse, och även den första å stället närvarande, genom ansträngning förenad med våda, var jag dock lycklig att kunna rädda kyrkans skrud, silver, arkiv, böcker samt outlånta pengar. Här förutan stå blott åter svarta, remnade och förbrända murar, ja de i kyrkan dödas grifter blevo icke skonade af förödelsen. Denna sorliga händelse är för mig skilt så mycket mer kännbar och påkostande, som jag under 18 år jag varit pastor haft all möda osparad och af församlingen välvilja och bifall omfattad, att snygga och försköna kyrkan så väl in- som utvändigt alla andra betydliga förbättringar att förtiga, så väl som ett nytt och prydligt orgelverk etc. Västerhaninge prästgård den 13 juli 1831. Sv. Schöldberg."

Kyrkan har under 2004 - 2005 genomgått omfattande restaureringar såväl in- som utvändigt. Vägledande har varit att återställa kyrkan till dess utformning som blev efter branden år 1831, vilket innebär en empirestil. Under det omfattande uppbyggnadsarbetet rekonstruerades de två tegelvalv som tillkom på 1500 - talet. Kyrktornet är i dag 30 meter högt mot tidigare 55 meter högt. I och med uppbyggnaden nyanskaffades all inredning.

Västerhaninge-Muskö församling


Västerhaninge Centrum har ungefär samma utbud som förr, även om några butiker har bytt lokaler och ägare. Hemsida: http://www.vasterhaningecentrum.se/Mycket goda pizzor hos Pizzeria La Bella . Jag ska då kanske påpeka att 8 av 10 pizzerior går jag inte in i igen efter att varit där en gång. Jag är kräsen när det kommer till pizzerior. Jag tycker om att laga mat själv. Men ska jag ut och äta så står pizza eller andra rätter som är tids- eller produktkrävande att göra högt på listan. Ser ut att vara Västerhaninge invånarnas syn också, då de flesta restaurangerna är pizzerior.Tingshuset och Haninge Hembygdsgille:
http://www.hembygd.se/haninge-hembygdsgille/gillets-byggnader/tingshuset-med-tomt/Ribby sporthall och skola. Jag har inte studerat i denna högstadieskola (Bodde då redan i Rågsved) men spelade ofta basket i sporthallen med Haninge Basket.Eh nej, jag vet inte vad detta är för hus.


Åkervägen
Ribbyberg är den sydöstra delen av Västerhaninge, som innefattar delarna Ribby, Ribbylund, Ribby Ängar och Skarplöt. Ribby har ett eget litet centrum med bl.a. frisersalong, Coop-butik och krog.Intill området Ribbyberg finns även Blåkulla ridskola som ligger längst ut på Blåkullavägen. Nya bostäder kommer snart att byggas i området.


Detta skydd skyddar cyklarna emot nederbörd och vind samt kanske förhindrar några stölder.

Däremot skyddar det inte emot klåfingriga grannar och kanske det ger en falsk trygghet eftersom det kanske finns säkrare ställen att ställa sin cykel på.


Mormonernas kyrka i Västerhaninge. Jag kommer ihåg när den byggdes och invigdes.
Varför delar av informationen om kyrkan/templet finns på lettiska får jag titta närmare på:
http://www.jesukristikyrka.se/locationsHoppa inte och gena inte, det sätter ditt och tågpersonalens liv på spel!


Åbyplan

Här på Åbyplan finns en loppmarknad “kupan” som drivs av Röda korset som är värd ett besök!
Överskottet går till Röda Korsets hjälpverksamhet.Frisörsalongen Olympia är kvar om det är samma familj som äger den är en annan fråga. Här var det semesterstängt till augusti då vi besökte.

Åbyvägen 21 bodde vi på, ett stenkast ifrån en ICA butik som idag byt regi till annat.

Gården. Det fanns fler träd här förr.


Haninge Kommun vill förbättra sin parker eller kanske snarare anpassa dom efter dagens behov. Parken i området / projektet ges namnet Nyfiken Park. Hur passande är inte det!?
För är det någon jag kommer ihåg så är det nyfikenheten ibland folk. Det kanske klingar negativt men tycker inte det var det. Nyfikenheten var snarare roligt, skapande och medmänskligt.Ringvägen 18 - 24"Svarta kärret”


BRF Åbylund  - http://www.abylund.nu/Jag kommer inte ihåg vad det här området heter men det var populärt att åka pulka och skidor här. Det var inte ovanligt att valborgsfirande hölls här.Gamla Stan / Old Town / Vecrīga ?


Åbyskolan. Jag hade en lärare här som var skeptisk till baltutlämningen och som gav oss en insikt i både Baltikum och Ryssland som säkert fortfarande var unik för sin tid. Kunskaperna har varit ganska allmänt låga, idag skulle nog utbildningen uppfattas som ganska normal.Någonstans i Västerhaninge!


1 kommentar:

  1. En mycket trevlig blogg,är du fortfarande intresserad av Haninge, kolla och sök på http://www.haninge.org/

    SvaraRadera