måndag 16 juni 2014

Lettisk litteratur

Lettlands Nationalbibliotek
Bilden tagen 6 juni 2014 ifrån vetenskapsakademin.

Länkar
IMMI.se -
Lettiska författare i Sverige
Internationella biblioteket i Stockholm
Lettlands Nationalbibliotek -  www.lnb.lv
LLC - Latvian Literature Centre - http://www.literature.lv/en/   
Lettisk litteratur -  Wikipedia - http://sv.wikipedia.org/wiki/Lettisk_litteratur
Sveriges ambassad i Riga – Litteraturförteckning

Några boktips  

3 x Lettland (Tre unga lettiska poeter) 
Än slår Kurlands hjärta Av Alfreds Dzilums. Utgiven av Lettiska Nationella Fonden (LNF).
Återkomster Av Lars Peter Fredén.
Fredéns andra bok om Baltikum efter frigörelsen från Sovjetunionen (den första heter Förvandlingar).
Återkomster har givits ut på Atlantis förlag och omfattar 527 s.
Baltikum - tre länder, tre huvudstäder Av Sture Gustafson.
Bokens 256 sidor innefattar förutom ett omfattande historieavsnitt beskrivningar av de tre baltiska huvudstäderna. Störst sidantal ägnas åt Estland (80 s.) medan Lettland får 60 och Litauen 38 sidor.
Baltutlämningen: Under Baltikums Flagga: Dagboksanteckningar Av Valentins Silamikelis. ISBN: 9186092340
En kvinna i bärnsten av Agate Nesaule.
Boken kom ut 1997 på Rabén Prisma förlag.
Europeiska unionens nya stater Av Levinsson & Svanberg (red).
2004 fick EU som bekant nya medlemsstater bl.a. Lettland. För att öka kunskapen om dessa gav SNS förlag gav ut en handbok med titeln Europeiska unionens nya stater.
I denna handbok, som vänder sig till dem som vill veta mer om EU:s tio nya medlemsstater, presenteras de nya ländernas historia, geografi och politiska system. Här diskuteras också de nya medlemsnationernas ekonomier och infrastruktur, tniska och religiösa förhållanden, samt ländernas olika vägar till fullt EU-medlemskap. -  ISBN 91-7150-962-3
Flyktfåglarna av Charlotte Cerps
Folken runt Östersjön Av Lars Enkler.
Förvandlingar Baltikums frigörelse och sv. diplomati 1989 - 1991 Av Lars Peter Fredén. svenske konsuln, L.P. Fredéns bok om åren i Baltikum. Han beskriver på ett personligt och sakkunnigt sätt de baltiska staternas, främst Estland . Lettlands, väg till frigörelsen från Sovjet.
Gittans "lettlagat" & Biståndskakor
Av Birgitta Norberg Hudiksvall.
Ett antal recept på omtyckta kakor och några enkla maträtter som bakats och sålts till förmån för hundratals barn och fattiga i Lettland. Boken har producerats till förmån för arbetet i Lettland. Pris 110:- inkl. porto. Pengarna går oavkortat till mat.Kan beställas på telefon 0650-16328 eller 0650-560107 Allan/Astrid Hjälp till Liv International
Se gärna hemsida www.htli.org för mera info
Gotland under beredskapsåren 1939-1945 Av Bengt Göran Holmert.
Läs mer om boken här: http://hem.passagen.se/staste/balt.html  
Hejdå Östeuropa! Av Erik Zsiga
Hjärtat på trottoaren Av Aleksandrs Čaks.
Bok med dikter av den lettiske författaren Aleksandrs Caks. 
Hotad frihet - Baltisk kris i skuggan av Moskva Av Arne Bengtsson.
Största delen av de 365 sidorna ägnas åt Lettland. Författaren är kritisk mot landets behandling av den ryskspråkiga efolkningsgruppen. I boken ingår även ett längre avsnitt om naziockupationen av Baltikum och judarnas öde där med betoning av Litauen. En tänkvärd och engagerande bok!
Kärleksgraven Baltiska resor Av Peter Handberg. Boken är en fristående fortsättning på den tidigare här anmälda "Undergångens skuggor - missiler och möten". Här möter vi vinddrivna existenser, före detta KGB-agenter och personer som bevittnat massakrer under andra världskriget. Men också svenskar på besök i Baltikum, som kommer för att söka lyckan eller göra affärer. Dessa människoöden vävs samman i en berättelse om de baltiska staterna, som under hela fterkrigsperioden var okända för många i Sverige och övriga världen.
Latvians and Jews between Germany and Russia av Frank Gordon
Lettisk-svensk - svensk-lettisk ordbok Av Balode, Grinberga m.fl.
Omarbetad och utökad upplaga med 20.000 uppslagsord och användningsexempel. Ordboken innehåller även kortfattade grammatiska beskrivningar av  de lettiska och svenska språken.
1096 s. Utg.år: 2004; Förlag:Norden AB.
Lettisk-svensk - svensk-lettisk ordbok.
Av I.Kacevska, I.Balode, M.Grinberga. Boken kom ut 1996 på "Norden" förlag. Innehåller förutom ordboken en kortfattad beskrivning av de lettiska resp. svenska språken samt anvisningar om ordbokens användning, förkortningar, geografiska namn på lettiska och svenska m.m. En användbar bok för både svenskar och letter. ISBN 9984-9019-8-X
Lettland i det nya Europa Av Torsten Örn. Häfte 10/03 i serien "Världspolitikens dagsfrågor" (40 s.). Örn som är f.d. ambassadör i Sovjet och Tyskland samt OSSE:s repr. i Lettland ger en bakgrundsbeskrivning av landet inför EU-inträdet i maj 2004.
Med högklackade skor i Sibiriens snö Av Sandra Kalniete.
Mor lärde mig Av Diana Krumins Engstedt
Must see Av Förlaget "Lauku celotajs".
Karta för den som vill resa på egen hand i Lettland med 101 sevärdheter - slott o. herrgårdar, naturstigar, muséer, "det sovjetiska militära kulturarvet" m.m. - beskrivs med bilder och kontaktinfo samt 254 platser för övernattning. Kan beställas på nätet - se http://www.celotajs.lv/cont/cntr/publications_en.html
Östersjövägar Av Per Högselius.
Är Lettland verkligen ett grannland till Sverige frågar en bloggare, se http://funderingarochtankar.blogspot.com/2007/03/grannland.html
Är Estland en del av Norden? Är havet en gräns eller ett vatten som förenar?
frågar författaren Per Högselius i sin bok.
Inbunden. Bokförlaget Atlantis AB 2007. ISBN: 917353188X / 91-7353-188-X EAN: 9789173531887
Sverige och Lettland / Zviedrija un Latvija Av Pär Lindström.
ISBN: 91-520-0638-7 Boken är utgiven av SI (Svenska institutet).
Boken är skriven på både svenska och lettiska samtidigt liggande i regel med två kolumner per sida. Boken ger information om båda länderna samt en inblick i ländernas gemensamma historia.
Turen går till Estland, Lettland och Litauen Av Sten Ulrik Johannessen, Andres Kung. ISBN 91-534-1602-3  ICA Bokförlag
Detta är en liten guidebok om de tre baltiska länderna. Det finns i den här boken gott om kartor, bilder, fakta och turistinformation om länderna. Siffror/statistik blir förstås fort inaktuellt. Vissa adresser, levnadsförhållanden samt lagar i landet är också saker som ändras. Men om man bortser från detta och trotts detta, så är detta en mycket givande liten bok.
Undergångens skuggor - missiler och möten Av Peter Handberg. Under 1980-talet fanns det i Baltikum kärnvapen kraftiga nog att med en enkel knapptryckning släcka allt liv på jorden. Hotet om total utplåning kastade skuggor över hela efterkrigstiden.I reportaget Undergångens skuggor möter vi i text och bild en skrämmande och okänd del av vår samtidshistoria - undergången som aldrig blev av.
Upptäck Lettland Av Lettlands Turistråd.
En mycket trevlig folder (35 sidor) från Lettlands Turistråd.
Östersjön - Vägen till frihet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar