söndag 14 april 2019

Vanliga frågor på anställningsintervjun

Tänk igenom frågorna innan intervjun men försök att låta naturlig när du svarar. Var inte för långrandig utan svara kort och ärligt (Du får leva med svaren om du får jobbet) samt lämna utrymme för följdfrågor. Tänk på ditt kroppsspråk och vad du gör med dina händer och pennor samt stäng av mobiltelefoner.
Som intervjuare behöver du istället noga fundera på vilka egenskaper och kunskaper som verkligen är viktiga för tjänsten. Se till att få svar på vad som är viktigt. Spill inte din och den sökandes tid med att ställa frågor bara för att dra ut på intervjun. När frågorna är ställda och besvarade är ni färdiga. Ska ni göra en platsannons börjar arbetet redan då ni skriver annonsen. Tyvärr är allt för många platsannonser rent ut sagt urusla. Istället för att fokusera på vad som verkligen söks så försöker man marknadsföra företaget och sväva i det blå med vad man söker. Se gärna Arbetsförmedlingens inlägg om detta.

Den som söker jobbet är stressad/spänd för att svara på frågorna och att få jobbet.
Den som intervjuar är stressad/spänd för att anställa rätt person, vilket skulle kunna bli mycket kostsamt och besvärligt för företaget/organisationen. Företaget / organisationen vill också att alla lämnar med en positiv syn på företaget / organisationen (Man vill inte göra bort sig / skapa badwill).

Har du fått eller ställt en fråga på en arbetsintervju som inte är med i listan så skriv gärna frågan i kommentarsfältet så ska jag lägga till i listan.

Gilla / följ min Facebooksida för mer tips: https://www.facebook.com/connymorke/

  1. Berätta lite om dig själv.
    Frågan är ganska vanlig men kan vara ställd spontant för att lätta på stämningen. Frågan kan vara ganska knepig och besvärlig att svara på. Det handlar egentligen om att svar på vad du kan göra utöver den tjänst du intervjuas för. Företaget kanske har friskvård för sina anställda varje torsdag och du är duktig på att spela pingis. Företagets huvudkontor kanske ligger i Visby och du reser ofta till Visby där din svärmor bor. Tänk på att det du berättar om dig själv bör vara relevant för arbetsplatsen. Försök att berätta något som inte redan går att läsa i ditt CV.
  2. Kan du beskriva ditt CV ?
    Har dom läst ditt CV? Bra fråga, men ställ den inte!
    Berätta vilka kunskaper du har som gör dig rätt till tjänsten. Passa gärna på att beskriva kunskaper som är viktiga lite utöver vad som står i ditt CV. Visa dina kunskaper.
  3. Varför har du sökt detta jobb? Varför vill du jobba åt företaget? Vad vet du om oss/företaget? Varför tror du att det här jobbet passar dig? Vad vill du ha ut av ett jobb? Vad motivera dig?
    Hur i attans kommer det sig att någon vill ha den här tjänsten eller jobba åt det här företaget ?Ja, vi får hoppas du gillar yrket du söker jobb inom. Förhoppningsvis har du också studerat företaget och tror dig kunna jobba åt dom. Diskutera yrket och företaget. Kanske finns något unikt med just denna arbetsplats eller tjänst ?
  4. Var ser du dig själv om fem år?
    Frågorna i punkt 3 fortsätter med att se hur engagerad du är. Du kanske tror dig kunna utvecklas på något sätt. Även om du måste titta på dig själv så kan företagets planer för de kommande fem åren spela en roll.
  5. Vad har varit dina största yrkesmässiga prestationer så här långt.
    Vad har du varit med om som du är extra nöjd med.
  6. Vilka är dina Styrkor
    Vad är dina erfarenheter och färdigheter t.ex. samarbetsvillig, snabblärd och noggrann.
  7. Vilka är dina svagheter?
    Nämn helst inget som är viktigt för jobbet. Säg gärna något som kan vändas till något positivt t.ex. jag är för snäll för mitt eget bästa eller jag kan inte lämna ett arbete halvgjort.
  8. Hur tillförlitlig är du? Hur hanterar du stress? Hur bra är du på att prioritera?
    Tidsfrister, uppfinnerik, tidspress.På vilket sätt är denna arbetsplats stressig?
    Har du relevanta sjukdomar, säg det. Även om man kan hantera stressiga
    situationer väl så bör man ändå jobba/planera för att undvika situationen.
  9. Vad tycker du om dina tidigare chefer? Hur ska en ledare vara?
    Ja, kommer du att passa in eller hur skulle du själv fungera som ledare.
  10. Hur skulle dina arbetskollegor beskriva dig? Hur kommer du överens med dina arbetskollegor?
    Du har säkert hört dina kollegor beskriva dig, använd det positiva.
  11. När kan du börja jobba? Vad är dina lönekrav?
    Relevanta frågor som du bör vara redo att svara på.
  12. Har du några frågor till mig/oss?
    En bra och artig fråga att ställa av arbetsgivaren. Passa på och ställ din kvarstående frågor (Minst en fråga) !

Övrigt

Har du fått eller givit någon annan fråga på en 
anställningsintervju så skriv i kommentarsfältet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar