fredag 25 januari 2013

Svenska samhället

Det var en pojk som ramla ifrån cykeln och en politiker kommer och hjälper honom upp.
Politiken frågar sen pojken "Nu röstar du väl på mig va".
Pojken svarar att han nu slagit sig i bena och inte i skallen.

Viktigt att ge beröm, annars kan man komma att finna att det som görs rätt börjar göras fel.
Personligen har jag svårt att ta emot beröm. Förvånat ställer sig rakryggad, slår ihop fötterna, bockar och bugar med en oberörd min. Det är först senare det får effekt igenom att jag håller mig extra nära de som givit berömmen (kollar att allt är bra, i större utsträckning svara ja istället för nej
emot just dom). Maria Kehagia - Konsten att ta beröm

Kristna värderingar
Även om man säger att man inte tror på gud, så lever vi i ett samhälle (Lagar, kultur m.m.) som är byggt på de kristna värderingarna. Vi lever med andra ord (Äter påskgodis, dricker julmust och hedrar far/mor på fars-/morsdag) i alla fall kristet.

Övrigt
Efter ett allt för stort upprepande bevis på att ordspråket “what goes around comes around” stämmer (sett allt för många bestraffas utan varken min eller så gott jag vet andras inblandning för felaktigheter/orättvisor) så kan inte JAG längre förneka att någon kraft verkställer detta. På svenska kanske man ska säga "Det som göms i snö kommer upp i tö". Vad den här kraften är för något kan man förstås diskutera.
Sverige och världen förändras och har väl alltid gjort så. Men jag vill inbilla mig att det skedde många stora förändringar i Sverige under slutet av 80-talet och 90-talet. Samhället har kanske inte på alla punkter anpassat sig till det nya. Kanske inte alltid heller vi har hittat vår nya väg. Vi söker, provar och testar. 

Kanske dags att påpeka att det här blogginlägget mestadels är gjord som anteckningar för egen del. :)
Fast inlägget kanske ändå inte är mindre intressant än nätets mängder av meningslösa blogginlägg ? 
Jag ber om ursäkt för att jag inte har bloggat på länge. Idag klämde jag stortån i SL-spärrarna, orkar därför inte skriva något mer nu.”.

Lära sig svenska och bli svenskAftonbladet: Dyngfulla svenskar på midsommarafton
IKEAS reklam i Tyskland kanske inte precis var tillräckligt städad för att passa in i IKEAS marknadsföring. Möjligviss har skådespelarna fått bristfällig information innan inspelningen. Men i övrigt är ju det här bara ett kul skämt ju. Såvida man själv eller någon man känner inte bettet sig just så här.Heinz Ketchup effekten
Först kommer inget, sen kommer inget och sen kommer allt (Traditionella gamla Heinz flaskorna). Lite så är det med våra arbetsplaneringar, beredskap och aktiviteter i Sverige. Den där "inget" perioden är ca 15 december – 10 februari samt 15 juni – 15 augusti.

Det till behövs inte mycket extra aktivitet under ”inget” perioden för att det ska gå snett (Man är inte redo för det). Något som sedan leder till extra krismöten och utvecklingsplaneringar under "allt" perioden. I skrivandets stund börjar jag att tänka på tsunamikrisen.

Sverigekunskaper / kapprodden
Det finns mycket positivt att berätta om Sverige men också negativt. Något av det negativa tycker jag beskrivs mycket bra av berättelsen Sverigekunskaper / Kapprodden. Beskriver situationer när dålig byråkrati, brist på fokusering och beslutfattarångest tar överhand. När det politiskt korrekta (som i sig kan vara en god väg) går i total överdrift. Detta i kombination av människor som inte är intresserade av vad de gör, utan helt enkelt bara försöker så snabbt som möjligt städa undan en fråga från dagordningen. Allt detta trotts eller tack vare alla våra utredningar och starka målsättningar till att utvecklas.

Sverige - Finland
Hade en lärarevikarie som härstammade från Finland i grundskolan under några veckor. Diskussion om det svenska och finska kom upp. Jag kommer ihåg att hon tyckte att det lät som vi sjöng när vi pratade svenska. Vilket kan stämma om man jämför med finlandssvenska och kanske framför allt emot oss från Stockholm som ofta också pratar ganska fort. Vidare tyckte hon vi ofta pratar massa ”strunt” innan vi kommer till punkt:
- Hej Kalle, hur mår du, frun och barnen idag?
När svar kommit så: - Kan du skicka mig fakturan som inte kom fram?
Också detta tycker jag stämmer, även om vi kanske inte direkt har patent på detta. MEN, det behöver inte betyda något negativt. Det är ett bra sätt att få en bättre kontakt med en person. Förutsätter att man vill lyssna och ta svaren som kommer på allvar. Typ: - Jaha, det är lite strul med din tonårsdotter. Har du lust att gå ut och ta en lättöl efter jobbet så kan vi prata om det.

Länkar
Ugglemor - Svenska helger/Holidays in Sweden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar