onsdag 20 juli 2016

Bunkern "Semester Hotell" i Lettland


Hemliga lokaler ifrån sovjettider med ett kod namn "Semester Hotell" / "Vacation Hotel".
En av de mest strategiskt viktiga platser i Sovjet Lettland i händelse av ett kärnvapenkrig .

I området kring rehabiliteringscenter Līgatne, 9 m under jord, finns det en välutrustat anläggning med en total yta på 2000 kvm, vars sekretess avlägsnades först 2003. Bunkern byggdes för politisk- och statliga myndighetseliten på 1980-talet för statsförvaltningen i händelse av ett kärnvapenkrig.

En kraftfull självbärande struktur med alla nödvändiga och exklusiv (för den tiden) utrustning.
Elkraftverk  med dieselgeneratorer och bränslebehållare. Luftkonditioneringsutrustning för luftrening.  Vattenförsörjning och avlopp utrustning som fungerar i enlighet med ubåtsprincipen. Speciell telekommunikationsenhet som säkrar direkt kommunikation med Kreml och med de viktigaste tjänsterna i hela landet.

De få bostäder som fanns/finns i dess närhet var till för bunkern och centrets arbetare.

Dagens hälsocenter i byggnaden: http://rehcentrsligatne.lv/new/en/
Brett utbud av rehabilitering med psykoterapeuter, olika rehabiliteringsprogram, massörer, hälsa och skönhet program, sjuksköterskor och allmänläkare, utomhusaktiviteter, sjukgymnaster, seminarie - och konferensfaciliteter, konstterapeut, logoped, catering och hotelltjänster.

Cafeterian på centret håller god kvalité med bra service. 

Guider leder visningar på ca 1,5 h på lettiska, ryska och engelska. Guidningen inkluderar en måltid (Pelmeni när vi besökte) i matsalen av sovjetisk stil för 6-8 Euro / person.
Finns möjlighet att ha privata fester/evenemang här.
En ung, kunnig och medryckande guide som fick 2 timmar att försvinna i ett nafs. 

Det finns möjlighet att köpa med sig äkta Sovjettidens gasmasker. De har levererats till
civila försvarsändamål , men har inte använts. Pris - 7.00 €

Zviedrijas ārlietu ministrs apmeklē bunkurus Līgatnē

Den en gång hemlighetsfulla underjordiska bunkern, besöktes 18 feb 2011 av den svenska utrikesministern Carl Bildt, Sveriges ambassadör i Lettland Mats Staffansson och  Lettlands försvarsminister Artis Pabriks.
Carl Bildt var imponerad av hur allvarligt de sovjetiska statsmännen tog hand om sin egen säkerhet och fann att han aldrig tidigare sett denna typ av objekt.
Se videon på lettiska ovan.

Alla äkta underjordiska möbler/objekt från Sovjettiden har behållits!Unik karta med historiska namnen på kollektivjordbruk m.m.Denna staty på Lenin fanns inte i bunkern på Sovjettiden utan upprättades inför en filminspelning och blev sedan kvar där eftersom den väcker intresse ifrån besökarna.

I "uppehållsrummet" har vigsel av två par hållits under sovjettiden.
Böcker av Marx, Lenin, Brezjnev och andra sovjetiska politiker fanns tillgängliga under sovjettiden.
LP-skivor ifrån 70- och 80 -talet finns kvar. På bilden den lettiska socialistiska sovjetrepublikens flagga. Hemlig gömma åt generalsekreterare för det sovjetiska kommunist partikamraterna Augusts Voss och Boriss Pugo fanns i bunkern.


I matsalen med en typisk sovjetisk meny serverades en vällagad måltid
 bestående av pelmeni och fruktdryck!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar