tisdag 23 juni 2015

Lettlands president 2005 Vaira Vīķe-Freiberga


Lettlands president 2005 Vaira Vīķe-Freiberga tog vid sitt statsbesök till Sverige i april 2005 emot Lettlandsintresserade vid Kungliga Biblioteket (http://www.kb.se/ ) i Stockholm.SVERIGES KUNGAHUS - H.M. Konungens tal vid galamiddagen för Lettlands president Fru Vaira Vike-Freiberga på Kungliga slottet

Exportrådet - Pressinbjudan: ”Business Forum Lettland” - 1 april i Näringslivets Hus

 
Vaira beskådar tillsammans med dåvarande ambassadör för Lettland i Sverige Artis Bertulis teckningar gjorda av barn ifrån lettiska skolan i Stockholm.Lettisk tilltugg


Lettlands president Vaira Vike-Freiberga besökte under sitt två dagars besök (31 mars - 1 april) även Uppsala tillsammans med det svenska kungaparet. Programmet innehöll en offentlig föreläsning och besök på Carolia rediviva / Uppsala universitetsbibliotek. Besöket avslutades med att en minnesplakett över den lettiska författarinnan Zenta Maurina som invigdes på Sysslomnasgatan vid huset där den kända författarinnan bodde under en tid.Vaira var Lettlands president 1999-2007. Född 2 december 1937 i Riga. För att undkomma den sovjetiska ockupationen, flydde hennes familj landet den 1 januari 1945, och blev flyktingar. Vaira började sin skolgång i flyktingläger i Tyskland och fortsatte i franska Marocko, först vid grundskolan i Daourat och sedan på flickor College Mers-Sultan i Casablanca.

1954 åkte Vaira till Kanada, hon var  tvungen att arbeta ett år i en bank, och sedan gå på universitetet i Toronto och fick examen i psykologi. Under studietiden arbetade hon som timlärare och  översättare i spanska, och därefter som en psykolog vid Toronto Psychiatric Hospital (1960-1961). Hon talar lettiska, engelska, franska, tyska och spanska. Hon har skrivit ett flertal böcker, artiklar och givit över 250 tal på engelska, franska eller lettiska. Sedan 1957 har hon varit aktivt engagerad i samhällstjänst, med fokus på frågor om lettiska identitet och kultur, och den politiska framtiden för de baltiska staterna. Sedan juli 1960 gift med Imants Freibergs. Deras son Karlis bor i Riga, Lettland, och jobbar som tolk och frilans översättare, redaktör och journalist. Deras dotter Indra, chef för Lettlands investerings- och utvecklingsbyrån representationskontor i London, Storbritannien.  I juni 1998 återvände Vaira till sitt hemland, Lettland.  Hon har aktivt utövat sina befogenheter som president för Lettland och har spelat en ledande roll för att nå landets medlemskap i Nato och EU. Sedan 1999 har hon fått många medaljer och utmärkelser. Tre biografier om president Vaira Vike-Freiberga har publicerats på lettiska, engelska, franska, spanska, italienska, finska och ryska.

Jag har inte upplevt så många lettiska presidenter, men vågar ändå säga att Vaira var en av dom bättre. En av anledningarna till att jag tycker det är viktigt att göra det här inlägget trots att det gått lång tid sen händelsen. Vaira hade både språkliga och kulturella kunskaper att brett göra Lettland synlig och förstod utomlands. En viktig och svår uppgift de här åren då Lettland / Baltikum brottades med mycket okunskap och fördomar.

Vaira medverka till att ge Lettland verktyg för att säkra landet och dess kultur i en lång tid framöver!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar