måndag 20 juli 2015

Tallinn i Estland juli 2015

Jag fyller år 13 juli vilken var en av anledningarna till att sambon bokat denna resa till Estland. Senast vi var i Lettlands grannland Estland var 2010, så också hög tid för ett nytt besök. Vi reste med Tallinks färja M/S Victoria I. Bilden ovan som var plåtad ifrån hytten visar en liten stenö (Vätö säger mobilen) med en varningslampa på, kan dock enkelt förväxlas med en ubåt.

Tallink har en kort presentation om staden under kvällen på färjan. Man får då veta att Tallink äger och samarbetar med guidade turer av staden, hotell, taxi bilar, restauranger och mycket mer. Den i dagsläget spännande valutan euron nämndes som valuta i landet. Utöver estniska så är engelska och ryska gångbara språk. Om man är kryssningsresenär så har man ca 8 timmar på sig i land. I Estland bor det ca 1.3 miljoner invånare, därav ca 400-500 tusen i huvudstaden Tallinn.

Kartor och annan turistmaterial finns gratis att hämta i färjans informationsdisk. Även när man reser till Lettland / Riga med Tallink hålls en presentation och material finns i informationsdisken.
Husskyltarna är väl synliga!

I Tallinns hamn i anslutning till färjan finns en alkoholbutik för den som vill köpa billig sprit (Jodå, det blev en del inköp). En RIMI matbutik finns ca 300 meter ifrån hamnen. Vi köpte bra och billigt bröd, kvass, björksav samt Tallinn kakor ifrån företaget Marmiton.

Fortsätter man några hundra meter framåt längsmed sjön kommer man snart till innecentrumet Sadamarket. I den näst sista byggnaden på andra våningen brukar vi stanna till vid ett Café med lunchserveringen (Vet ej namnet) som har en mycket god soljanka soppa.

 Fortsätter man sen ytterligare några hundra meter så kommer man till några av Tallinks Hotell.
Nu precis framför nosen finner man denna byggnad som vi också alltid besöker när vi är i Tallinn. Fast det är först nu jag har forskat fram att det är Linnahall.


http://www.linnahall.ee/
Vad jag förstår av lästa artiklar så debatteras det i Tallinn om huruvida denna byggnad ska stå kvar eller ej. Linnahall var en konsert / sportevenemang som idag står låst som byggdes inför sommar-OS 1980 då Moskva var värd. Moskva hade ingen lämplig plats där att få arrangera seglingsevenemang, därför flyttades den uppgift till Tallinn.Kanske inte så många andra turister som kommer upp hit, men träffar i regel på många estniska ungdomar här. Här uppe har man en bra utsikt!


Här nedan ligger Linda Line terminal http://www.lindaline.fi/en/.


Sen en lite längre promenad till järnvägsstationen och Balti Jaama Turg (Tågmarknaden). En bra marknad med grönsaker, bröd, kött, fisk, kläder fast vi kom ut med ett nytt lås till vår verktygslåda på odlingslotten. Låsförsäljaren kunde inte engelska, men en av kunderna hjälpte till med översättningen. Kunden ska sedan ha sagt till försäljaren att han rekommenderar honom att lära sig engelska.

Visa stånd hade fler kunder än andra, esterna har sina favoriter.

På väg till marknaden träffade vi på bekanta ifrån Sverige.

En annan marknad i Tallinn är Keskturg (Centralmarknaden).

Fortfarande innanför 
Jaama Turg! 


http://www.kadriorupark.ee/
Tallinna lillefestival / Tallinn Flower Festival / Blomsterfestivalen i Tallinn 22 maj – 28 augusti 2015.


 


Tallinns stadshus / Town hall / Tallinna Raekoda är en byggnad i Tallinns gamla stad.
Ett stenkast härifrån finns Tallinns Turistinformationscenter ( http://www.visittallinn.ee/ ) där du gratis kan hämta information och kartor.

Lite fler byggnader!Lido i Tallinn http://www.lido.ee/.
HETK PÄRAST SUUDLUST
GRANITKEVAD 2007
SKULPTOR
TAUNO KANGRO


Skulpturen ligger i en park strax utanför gamla stans viru port. 
En Google translate av texten säger:


Ögonblicket efter kyss
GRANIT
VÅREN 2007
Skulptör
Tauno Kangro


I samma park denna stadsodling till höger !
Dags att återvända till Stockholm, men väl värt att återkomma!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar