onsdag 6 augusti 2014

Picknick parken i Riga och lettiska fäderPiknik parks i Riga är en välskött park med ett flertal barnattraktioner.  Jag har absolut inget ont att säga om det företag och personal som driver detta. Men ungefär där slutar allt positivt i detta inlägg om parken som vi besökte 5 juni.
Man får här betala ett inträde för något som kommunerna i Sverige står för utan inträde (Ofta inom gångavstånd till bostaden).  I min närhet i Rågsved en kombination av Rågdalens Parklek och Bandängens parklek. Att familjer i Riga åker hit och betalar inträdet talar sitt tydliga språk (Jag iakttog senare gårdarna i bostadsområdet ķengarags som vi bodde i som intygade min tes.). Kommunen och bostadsförvaltningen tillhandahåller inte dessa tjänster tillfredsställande. Familjerna känner sig tvungna att åka till dessa parker.

Sittande några minuter i skuggan här iakttagande “publiken” började jag se föräldrars beteende och fortsatte betraktelsen under dagarna i Lettland. 
Eftersom jag egentligen inte anser mig tillräckligt upplyst i temat så ska jag nu vara mycket restriktiv.
Barnen tycker om att studsa här!
Det finns mödrar som vill ha mer hjälp ifrån sina män med barnen. Om lettiska fäder tar sig an en mer svensk hållning (Om nu då vi verkligen är mer jämställda i Sverige) till barnuppfostran så kommer lettiska kvinnor att få en lättnad i arbetet. Men samtidigt är min uppfattning att fäderna då samtidigt kommer ta för sig mer. Kvinnorna kommer att förlora en del av det bestämmande dom har idag.
Frun,  HSB (hon som bestämmer) eller regeringen har rätt i dom här frågorna.
Fäderna ifrågasätter inte, till och med accepterar en avhyvling för att grönt är finare än gult. Vill kvinnorna dela på rätten att välja mellan grönt och gult ?
När jag växte upp i Västerhaninge fick vi i tidig ålder på gårdarna (Både tjejer och killar) lära oss att både förstå och passa barn.
Det har nog inte varit så i Lettland, barnen har nog tillfallit kvinnorna.
Vad och var har då männen i Lettland lärt sig om barnuppfostran ?
Har man inge erfarenheter så kommer man göra fel även om man försöker och vill göra rätt. Men den där viljan att göra rätt kanske ska uppmuntras ?
Blir nog lite fel om jag säger "Äta kakan och ha den kvar". Jag överdriver nog lite om jag säger att det är en härskarteknik som omedvetet pågår emot fäderna. Men samtidigt överdriver jag inte om jag säger att fel teknik / pedagogik till och från pågår.
Jag har fått en större förståelse och respekt för de lettiska fäderna!

Även kungen har gjort uttalanden om barnuppfostran i Lettland i år:
Expressen - Kungen: Tänk på papporna också
http://www.expressen.se/nyheter/kungen-tank-pa-papporna-ocksa/ 

Här en kul avstickare som jag inte tycker ska tas på allvar:
DN.Se - Aktiva fäder har mindre testiklar
Men nu när det står 1 - 1 :) så kan vi i och för sig backa bandet lite.
Jämställdhet behöver väl knappast betyda att man ska diska halva disken var på kvällarna?
För en del kanske det är viktigt. Mansgris du diskade bara 40%!!
Vad heter motsvarigheten till mansgris för kvinnan ?
I jämställdhetens "namn" finns det väl ett ord ?
För mig givet att man kan komma överens om att sköta olika uppgifter och även komma överens om att få beslutsrätten om olika saker :)
Saker och ting ska inte lösas enligt någon förskriven mall utan är individuell för varje familj.

Så intressant kan man ha det i en inträdesbelagd park i Lettland!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar