fredag 24 juni 2016

Eskilstuna 11 juniLördag morgon den 11 juni begav vi (Jag och sambon) oss av till T-centralen och SJ för en dagsutflykt i Eskilstuna. Även om det snart var sambons födelsedag så var det ingen speciell anledning till resan. Kanske bara ett tillfälle för att se en stad vi aldrig varit i. Resan tar ca 1 timma per väg.

Eskilstuna kommun är en kommun i Södermanlands län med ca 100 000 invånare.Vi lyckades besöka staden precis då många studenter firade skolavslutningarna.Här ovan Mälardalens Högskola Eskilstuna VästeråsPingstkyrkan strax intill tågstationen.

   


      

Kloster kyrkan i Eskilstuna centrum är en 62 meter hög tegelkyrka med två torn som är byggd mellan åren 1925 och 1929. Det är stadens näst äldsta kyrka och kallas för den sista katedralen i Sverige. Inredningen är inspirerad av barockstilen.  Kyrkan rymmer två altare. Altartavlan kantas av två förgyllda skulpturer som symboliserar kärleken och tron. Det finns fyra orglar i kyrkobyggnaden, den äldsta från år 1929. I Kloster Kyrka bedrivs vuxenkonfirmation, gudstjänstfirande, olika gruppverksamheter, körverksamhet samt en öppen förskola.REINHOLD RADEMACHER
Reinhold Rademacher är direktör över smidesmanufakturen 1656 – 1668. Han är gift med Maria Wittmacher och de har tre barn Dorothea, Anna och Martin.
Familjen bor här intill, ungefär där Rothoffsvillan ligger idag, tillsammans med två pigor, två drängar och barnens lärare Augustus Koeppius.
Som smidesdirektör gäller det att framställa sig själv på bästa sätt. På ett bevarat porträtt bär han en liten mössa, en kalott, som symboliserar flit, trohet mot kungen, omutlighet och rättvisa.
Kalotten används av präster, högutbildade och borgare. Reinhold är borgare och köpman från Livland och har startat manufakturen på uppdrag av kungen.
I sin vänstra hand håller han en promenadkäpp, ett vanligt attribut för den modemedvetna adelsmannen. Reinhold är förvånad över de stora skillnaderna mellan borgare och adelsmän i Sverige och ansöker om att bli adlad under namnet Palmcrantz. Men önskan uppfylls aldrig.
  

  

http://eskilstuna.se/sv/Uppleva-och-gora/Museer-2/Eskilstuna-stadsmusuem-2/Rademachersmedjorna1/Om-Rademachersmedjorna/Historia/
1654 möter vi Reinhold Rademacher för första gången i de historiska källorna. Han är då 46 år gammal och äger en lönsam smides-manufaktur vid Kirkholms skans utanför Riga. 1656 flyttar han till Eskilstuna för att leda verksamheten vid smedjorna i Carl Gustafs stad. Kungen ger Rademacher ensamrätt på tillverkning av ett 60-tal produkter
 
Som sagt var många ungdomar i staden idag som firade skolavslutningen. Inget konstigt med det. Däremot kan jag inte sluta förundras över hur många ungdomar som stod och väntade på tåget till Stockholm på kvällningen runt 18:00.

Jag gissar dom skulle in till Stockholm för att fira vidare. Men varför det ? :) Vad är det för drag som saknas här ?
Stort centrum med alla välkända butiker, restauranger och mycket till.


Fin och välordnad stad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar